La aproape un secol de la Holodomor, Rusia este acuzată că încearcă să controleze tot prin tactici de înfometare

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 25 noiembrie, s-au împlinit 91 de ani de la declanșarea Holodomorului, denumirea sub care este cunoscută înfometarea a poporului ucrainean de către regimul stalinist, în urma căreia au murit nu mai puțin de 4,5 milioane de persoane, echivalentul a aproximativ 15% din populația țării.

Potrivit sociologilor ucraineni, în unele regiuni ale țării au pierit din cauza lipsei de alimente mai mult de jumătate din locuitori. Cel mai mult au avut de suferit regiunile Kiev, Harkov, Vinița, Dnepropetrovsk și Odesa.

Asemănările dintre situația actuală și cea din urmă cu aproximativ un secol nu a scăpat principalilor critici ai invaziei ruse în Ucraina, care acuză Moscova că, deși într-o altă manieră, încearcă de fapt să recurgă la aceeași tactică de control prin înfometare.

Președintele american Joe Biden a lansat sâmbătă un apel în memoria victimelor Holodomorului. Liderul american a amintit că milioane de ucraineni au suferit și au murit în 1932-1933 din cauza foametei create artificial de „politicile inumane ale lui Iosif Stalin și ale regimului sovietic”.

„Stalin și regimul său au confiscat sistematic cereale și ferme ucrainene și au trimis cereale ucrainene în alte părți ale URSS pentru a suprima identitatea națională a Ucrainei”, a declarat Biden. Acum, observa acesta, infrastructura agricolă a Ucrainei este din nou atacată - de data aceasta din cauza „dorinței de cucerire și putere” a lui Vladimir Putin.

„Forțele ruse caută să distrugă economia și independența Ucrainei, distrugând în mod deliberat câmpuri și distrugând grânare și porturi ucrainene. Acesta nu este un atac doar la adresa securității economice a Ucrainei, este un atac cinic la adresa securității alimentare din întreaga lume. Putin afectează cele mai vulnerabile comunități ale lumii în folosul Rusiei”, a subliniat președintele american, exprimându-și solidaritatea cu Ucraina în lupta acesteia față de agresiunea rusă.

Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a scris pe rețeaua de socializare X că o declarație pentru comemorarea a 90 de ani de la încheierea Holodomorului, inițiată de Ucraina la ONU, a fost semnată de 55 de țări și a fost susținută și de delegația Uniunii Europene.

„Ororile din timpul Holodomorului ar trebui să servească drept un exemplu clar atât pentru generațiile actuale, cât și pentru cele viitoare, că este necesar să se prevină astfel de atrocități și încercări de a folosi foametea ca armă, care este una dintre componentele cheie ale agresiunii în curs a Rusiei împotriva Ucrainei”, a subliniat șeful Ministerului de Externe ucrainean.

Până în prezent, 30 de țări ale lumii au recunoscut înfometarea în masă de pe teritoriul URSS la începutul anilor 30 ai secolului trecut drept genocid asupra  poporului ucrainean.

În urmă cu exact un an, deputații și senatorii români au votat în ședință comună, Declaraţia Parlamentului României care condamnă foametea deliberată (Holodomor) la care a fost supus poporul ucrainean de către ocupația sovietică în anii 1932 - 1933. Declaraţia mai condamnă și modul criminal în care și românii din Basarabia au fost supuşi foametei deliberate și colectivizării forțate din perioada 1946 -1947 .

Printre parlamentele care recunosc și condamnă Holodomorul se numără și cele ale Germaniei, Marii Britanii, Franței și Statelor Unite, precum și Parlamentul European și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel