Parlamentul European a adoptat rezoluția privind restituirea Tezaurului României însușit ilegal de Rusia după Primul Război Mondial

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: www.qalampir.uz
Photo source: www.qalampir.uz

Comisia Europeană a prezenta o declarație în fața eurodeputaților referitoare la restituirea tezaurului românesc, care a fost sustras ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial. 

Declarația inițială privind restutuirea Tezurului a fost urmată de o dezbatere, iar la final a fost supusă la vot o rezoluție corespunzătoare, conform agendei sesiunii plenare a Parlamentului European, care se desfășoară la Strasbourg.

Rezoluția a fost adoptată de Parlamentul European.

Deși rezoluția nu va avea efecte, simbolistica e extrem de importantă mai ales că pentru România e esențial ca problema Tezaurului trimis la ruși în timpul Marelui Război, și niciodată returnat, să rămână activă.

 

„Problema tezaurului a marcat relațiile româno-sovietice și apoi româno–ruse din ultimul secol”

 

După cum consemnează și pe pagina oficială a Băncii Naționale a României “problema tezaurului a marcat relațiile româno-sovietice și apoi româno–ruse din ultimul secol, deoarece, deși au avut loc două restituiri, în 1935 și, respectiv, 1956, acestea nu au vizat aurul BNR depozitat la Moscova.”

Odată cu semnarea la Moscova, pe 4 iulie 2003, a Tratatului privind relațiile prietenești și de cooperare între România și Federația Rusă, au fost reluate discuțiile oficiale bilaterale pe tema Tezaurului românesc.

În perioada 2003-2016, au avut loc patru sesiuni ale Comisiei comune româno-ruse constituite pe această problemă, însă, în pofida perioadei lungi și a faptului că BNR a prezentat documentele originale care atestă predarea tezaurului său reprezentanților statului rus, discuțiile nu au avansat semnificativ.

În anul 2016, când se împlineau o sută de ani de la de la plecarea primului tren cu aur, guvernatorul Mugur Isărescu declara că “Banca Națională a României consideră în continuare că este de datoria sa să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste valori să revină acasă”, subliniind că nici BNR, nici guvernele României, indiferent de orientarea ideologică, nu au renunțat să acționeze pentru recuperarea Tezaurului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel