UE spune că nu a fost informată de alianța de securitate din Pacific dintre SUA, Marea Britanie și Australia

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Portavionul USS Dwight D. Eisenhower, în timpul unor exerciții militare cu Forțele Aeriene ale Marocului, sursă foto: US Navy
Portavionul USS Dwight D. Eisenhower, în timpul unor exerciții militare cu Forțele Aeriene ale Marocului, sursă foto: US Navy

Uniunea Europeană 'nu a fost informată' despre pactul de securitate pentru zona indo-pacifică încheiat între Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, şi 'va analiza repercusiunile acestuia', au declarat joi doi dintre purtătorii de cuvânt de la Bruxelles, transmite Agerpres, citând AFP.

'Uniunea Europeană nu a fost informată despre acest proiect şi suntem în contacte pentru a înţelege această alianţă', a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Borrell urmează să prezinte joi după-amiază strategia UE pentru regiunea indo-pacifică.

Conform purtătorului său de cuvânt, 'va fi realizată o analiză a situaţiei şi a repercusiunilor acestei alianţe, iar viitoarea reuniune a miniştrilor de externe din UE, prevăzută la 18 octombrie la Luxemburg, oferă o oportunitate pentru o discuţie cu privire la această alianţă'.

Prima consecinţă a pactului AUKUS este ruperea de către Australia a unui important contract pentru furnizarea de submarine convenţionale din Franţa, în favoarea submarinelor nucleare concepute cu ajutorul SUA şi al Marii Britanii. Franța a pierdut ca urmare a acestei decizii peste 50 de miliarde de euro.

 

Franța se simte „înjunghiată pe la spate”



Parisul şi-a manifestat nemulţumirea şi a adus acuzaţii grave împotriva preşedintelui american Joe Biden.

'Este, într-adevăr, spus fără ocolişuri, o lovitură în spate', s-a indignat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, la postul de radio France Info. Preşedintele 'Biden a luat o decizie brutală', a adăugat el. 'Noi am stabilit cu Australia o relaţie de încredere. Această încredere a fost trădată', a mai spus ministrul francez.

Întrebată despre consecinţele mâniei Franţei asupra negocierilor în curs între UE şi Australia vizând încheierea unui acord de liber-schimb, Comisia Europeană a reacţionat cu prudenţă. 'Nu va exista un efect imediat asupra discuţiilor şi a relaţiilor cu Australia', a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei, Dana Spinanţ.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel