Franța acuză SUA și se simte „înjunghiată pe la spate” după ce a pierdut „contractul secolului” - 40 de miliarde de dolari din Australia

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarinul nuclear „Suffren” din clasa Barracuda al Marinei franceze. Sursa Foto: Naval Group
Submarinul nuclear „Suffren” din clasa Barracuda al Marinei franceze. Sursa Foto: Naval Group

Franţa va încerca să limiteze eventualele repercusiuni financiare după ce Australia a renunţat la contractul cu grupul francez Naval Group pentru construirea de submarine convenţionale, a indicat joi ministrul francez al apărării, Florence Parly, potrivit Agerpres, care citează Reuters. O poziție mult mai dură a avut-o șeful diplomației de la Paris, care a acuzat că Franța a fost „înjunghiată pe la spate” după ce Australia a rupt „contractul secolului” și a renunțat la 12 submarine pe care trebuia să le construiască Naval Group. Acestea vor fi construite de americani și britanici.

Ministrul francez nu a exclus ca Franţa să ceară despăgubiri din partea Australiei. "Studiem toate căile", a declarat ea pe postul de radio RFI.

Miercuri, după anunţul creării unui vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică între SUA-Australia-Regatul Unit ce include livrarea de submarine cu propulsie nucleară către Canberra, Florence Parly a declarat că denunţarea contractului cu Franţa este "gravă" şi reprezintă "o veste foarte proastă în ce priveşte respectarea cuvântului dat".

"În materie de geopolitică şi politică internaţională, este grav", a denunţat Parly, asigurând totodată că este "lucidă în legătură cu modul în care îşi tratează SUA aliaţii", a consemnat AFP.

"Este realmente o lovitură pe la spate", a reacţionat la rândul său şeful diplomaţiei franceze Jean Yves Le Drian, potrivit France Info. "Această decizie unilaterală, brutală, imprevizibilă seamănă foarte bine cu ceea ce făcea (fostul preşedinte Donald) Trump", a adăugat Le Drian.

Amintim că în 2016 Australia a desemnat constructorul francez Naval Group pentru a construit o nouă flotă de submarine, contract estimat la 40 de miliarde de dolari. Australia urmărește înlocuirea submarineor sale din clasa Collins

 

Franța acuză SUA că „a înjunghiat-o pe la spate”

 

O poziție mult mai dură a avut ministrul de externe de la Paris, Jean Yves Le Darian. Potrivit Reuters, acesta l-a acuzat pe președintele Joe Biden că a acționat „brutal și unilateral”, asemenea fostului președinte Donald Trump.

Această decizie (n.a. - a Australiei de a rupe contractul cu Franța și a construi submarine alături de americani și britanici) brutală, unilaterală și imprevizibilă îmi amintește foarte mult de modul în care acționa Donald Trump. Sunt furios și dezamăgit. Asemenea lucruri nu se fac între aliați”, a precizat șeful diplomației de la Paris.

„Am fost înjunghiați pe la spate. Am creat o relație de încredere cu Australia, dar această încredere s-a spulberat”, a completat Jean Yves Le Darian.

Contractul dintre Australia și francezi a fost încheiat cu grupul Naval Group (ex-DCNS) pentru a construi in Australia, pentru Fortele Navale Regale Australiene, 12 submarine cu propulsie convenţională Shortfin Barracuda Block 1A din clasa Attack.

Contractul a fost numit în media „contractul secolului”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel