Miercuri, reprezentanții statelor membre din COREPER au ajuns la un acord preliminar privind cheltuirea fondurilor Politicii de Coeziune și pentru proiecte legate de apărare.
Acesta este un pas fără precedent, pentru că politica de coeziune a fost gândită istoric exclusiv pentru dezvoltare economică și socială, nu pentru apărare.
La sfârșitul săptămânii trecute, negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un compromis privind formularea exactă.
„Având în vedere [...] nevoia Uniunii de a-și garanta propria apărare și pregătirea civilă, fondurile politicii de coeziune ar trebui mobilizate rapid pentru a sprijini direct investițiile în capabilități de apărare și securitate civilă”, se arată în acord.
Deși nu sunt alocări noi, ci doar flexibilitate în utilizarea fondurilor deja aprobate, măsura va ajuta statele să direcționeze banii către proiecte vitale de securitate, având în vedere instabilitatea geopolitică generată de Rusia.
Practic, statele membre vor putea redirecționa fondurile deja alocate prin bugetul 2021–2027 pentru a finanța proiecte legate de creșterea capacității de producție a companiilor din domeniul apărării sau pentru securitatea frontierelor externe ale UE
În valoare de 392 de miliarde de euro, fondurile reprezintă aproximativ o treime din bugetul UE.
Aceste modificări vor permite țărilor să folosească banii pentru „creșterea capacității de producție a companiilor din sectorul apărării, fără restricții geografice sau de dimensiune a companiei”.
Decizia finală ar putea fi adoptată cel mai devreme în a doua jumătate a lunii septembrie 2025, dacă votul Parlamentului are loc în următoarea sesiune plenară, iar Consiliul formalizează acordul.
UE schimbă regulile: Fonduri de coeziune pentru apărare, investiții fără contribuție proprie
Modificările sunt menite să încurajeze investițiile în regiunile UE care se învecinează cu Rusia, Belarus și Ucraina, principalii beneficiari fiind statele scandinave, cele baltice, Polonia, dar și România.
Finanțarea UE în cadrul programelor care vizează regiunile de frontieră va fi eligibilă pentru o finanțare de 100% (prin urmare, nu va fi necesară nicio plată din partea beneficiarilor). Proiectele vor primi, de asemenea, sume mai mari în avans.
Vor fi oferite stimulente mai mari nu doar proiectelor din domeniul apărării și securității, ci și celor legate de locuințe, accesul la apă și gestionarea acesteia, tranziția energetică și orașe.
Timp de decontare extins. Pe lângă stimulentele financiare pentru proiectele care implementează prioritățile indicate, perioada de decontare va fi prelungită – până la sfârșitul anului 2030.
Amintim că la 1 aprilie a acestui an, Comisia Europeană a propus un pachet ambițios de reînarmare al Uniunii Europene. Un element al acestui pachet este programul de împrumuturi SAFE în valoare de 150 de miliarde de euro, adoptat în prima parte a acestui an.
SAFE (Strategic Technologies for Europe Platform), lansat ca parte a revizuirii bugetare a UE (2021–2027), este un instrument separat și combină subvenții (granturi), garanții și împrumuturi în condiții avantajoase (cu termene de rambursare ce se întind pe 30 de ani).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News