UE plănuiește să cheltuiască 2 miliarde EUR pentru refacerea stocurilor de muniție

Politico a obținut documente care conturează un plan de 2 miliarde de euro atât pentru a-și completa rezervele din Ucraina, cât și pentru a-și reface propriile rezerve în Europa.

Planul constă din două elemente principale, arată Politico.

În primul rând, UE va cheltui 1 miliard de euro pe compensații parțiale țărilor care pot preda imediat muniția din propriile stocuri.

În al doilea rând, țările vor lucra împreună pentru a cumpăra împreună muniții noi în valoare de 1 miliard de euro - ideea fiind că împreună pot negocia contracte mai avantajoase, la un preț mai mic per obuz.

La reuniunea de astăzi, ambasadorii la UE ai statelor membre vor discuta propunerea pregătită de aripa diplomatică a UE, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Schema s-a profilat în ultimele săptămâni, ca răspuns la cererea Ucrainei de mai multe muniții, inclusiv obuze de artilerie de 155 mm, de care are nevoie disperată pentru a putea lansa o contraofensivă de primăvară.

Numerele, așa cum se menționează într-unul dintre documente, corespund unei „cereri specifice a ministrului apărării al Ucrainei” .

Estonia (țara care a contribuit la inițierea unei discuții în februarie despre modul în care UE ar putea contribui în comun la umplerea deficitului de muniții care se profilează) a estimat că Rusia folosește între 20.000 și 60.000 de obuze pe zi, în timp ce Ucraina încearcă să scadă numărul proiectilelor folosite la doar 2 - 7 mii pe zi.

 

Facilitatea europeană pentru pace

 

Un oficial al UE, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că până acum țările UE au furnizat Ucrainei doar 350.000 de obuze de 155 mm, în timp ce UE a cheltuit 450 de milioane de euro pentru rambursări parțiale. Dar oficialul rearcă faptul că fiecare proiectil nou costă 4.000 de euro, ceea ce înseamnă că costurile sunt în creștere.

Pentru a acoperi pierderile țărilor în această chestiune, UE folosește așa-numita Facilitate europeană pentru pace, un fond aflat în afara bugetului UE, care oferă oficialilor flexibilitatea de a-l folosi pentru a acoperi achizițiile de arme, cândva un concept  tabu în UE.

Până acum, acest mecanism era folosit exclusiv pentru rambursarea parțială a fondurilor către țări pentru donarea de arme către Ucraina. Documentele arată acum că țările sunt pregătite să angajeze încă 2 miliarde de euro pentru această cauză – 1 miliard de euro pentru a acoperi unele donații de muniție și 1 miliard de euro pentru a sprijini achizițiile comune de muniții de înlocuire.

Documentele întrezăresc un rol important ce va fi acordat Agenției Europene de Apărare (EDA), un organism al UE care își propune să coordoneze mai bine eforturile de securitate ale membrilor, jucând eventual un rol în coordonarea achizițiilor comune.

Dar țările individuale pot, de asemenea, contribui la realizarea acestor negocieri, atâta timp cât țara cooperează cu cel puțin alți doi membri ai UE și iar oferta alternativă nu va duce la  creșterea prețurilor  pentru muniții.

Planul comun de achiziții acoperă nu numai țările UE, ci și Norvegia, o țară care este deja relativ integrată pe piața UE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel