UE avertizează Mali cu privire la un posibil acord cu grupul de mercenari ruși Wagner

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Implicarea grupului rusesc de mercenari Wagner în Mali ar afecta grav relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Bamako, a avertizat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează marţi Agerpres, care citează AFP.

"Se pare că autorităţile de tranziţie discută despre posibilitatea - din câte ştiu nu s-a luat încă nicio decizie - de a invita grupul Wagner să acţioneze" în Mali, a declarat Josep Borrell în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, care are loc la New York

"Ştim cum se comportă acest grup în diferite părţi ale lumii", a continuat el, referindu-se în special la abuzurile de care este acuzat în Republica Centrafricană.

"Acest lucru ar afecta grav relaţia dintre UE şi Mali", a insistat Borrell, alăturându-se astfel îngrijorării exprimate deja în legătură cu acest subiect de Franţa şi Germania.

Parisul şi Berlinul au avertizat că decizia de a face apel la grupul Wagner pentru a asigura instruirea forţelor armate maliene şi asigurarea protecţiei liderilor ar pune în discuţie angajamentul lor militar în Mali.

ONU, care are aproximativ 15.000 de Căşti Albastre în Mali, a subliniat că orice parteneriat al guvernului cu forţe militare străine ar trebui să respecte drepturile omului.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a comunicat luni, la Bamako, hotărârea Parisului de a-şi continua angajamentul, fără a obţine asigurări din partea guvernului dominat de militari cu privire la o posibilă cooperare cu grupul Wagner.

Omologul său malian, colonelul Sadio Camara, a afirmat că reducerea prezenţei franceze în Mali obligă la luarea în considerare a tuturor variantelor pentru a asigura securitatea ţării. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel