"Se pare că autorităţile de tranziţie discută despre posibilitatea - din câte ştiu nu s-a luat încă nicio decizie - de a invita grupul Wagner să acţioneze" în Mali, a declarat Josep Borrell în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, care are loc la New York
"Ştim cum se comportă acest grup în diferite părţi ale lumii", a continuat el, referindu-se în special la abuzurile de care este acuzat în Republica Centrafricană.
"Acest lucru ar afecta grav relaţia dintre UE şi Mali", a insistat Borrell, alăturându-se astfel îngrijorării exprimate deja în legătură cu acest subiect de Franţa şi Germania.
Parisul şi Berlinul au avertizat că decizia de a face apel la grupul Wagner pentru a asigura instruirea forţelor armate maliene şi asigurarea protecţiei liderilor ar pune în discuţie angajamentul lor militar în Mali.
ONU, care are aproximativ 15.000 de Căşti Albastre în Mali, a subliniat că orice parteneriat al guvernului cu forţe militare străine ar trebui să respecte drepturile omului.
Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a comunicat luni, la Bamako, hotărârea Parisului de a-şi continua angajamentul, fără a obţine asigurări din partea guvernului dominat de militari cu privire la o posibilă cooperare cu grupul Wagner.
Omologul său malian, colonelul Sadio Camara, a afirmat că reducerea prezenţei franceze în Mali obligă la luarea în considerare a tuturor variantelor pentru a asigura securitatea ţării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News