UE avertizează Mali cu privire la un posibil acord cu grupul de mercenari ruși Wagner

Tudor Curtifan / 21 sep 2021 / 09:15

Implicarea grupului rusesc de mercenari Wagner în Mali ar afecta grav relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Bamako, a avertizat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează marţi Agerpres, care citează AFP.

"Se pare că autorităţile de tranziţie discută despre posibilitatea - din câte ştiu nu s-a luat încă nicio decizie - de a invita grupul Wagner să acţioneze" în Mali, a declarat Josep Borrell în marja sesiunii Adunării Generale a ONU, care are loc la New York

"Ştim cum se comportă acest grup în diferite părţi ale lumii", a continuat el, referindu-se în special la abuzurile de care este acuzat în Republica Centrafricană.

"Acest lucru ar afecta grav relaţia dintre UE şi Mali", a insistat Borrell, alăturându-se astfel îngrijorării exprimate deja în legătură cu acest subiect de Franţa şi Germania.

Parisul şi Berlinul au avertizat că decizia de a face apel la grupul Wagner pentru a asigura instruirea forţelor armate maliene şi asigurarea protecţiei liderilor ar pune în discuţie angajamentul lor militar în Mali.

ONU, care are aproximativ 15.000 de Căşti Albastre în Mali, a subliniat că orice parteneriat al guvernului cu forţe militare străine ar trebui să respecte drepturile omului.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a comunicat luni, la Bamako, hotărârea Parisului de a-şi continua angajamentul, fără a obţine asigurări din partea guvernului dominat de militari cu privire la o posibilă cooperare cu grupul Wagner.

Omologul său malian, colonelul Sadio Camara, a afirmat că reducerea prezenţei franceze în Mali obligă la luarea în considerare a tuturor variantelor pentru a asigura securitatea ţării. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy