Ucrainenii scot artileria grea...la propriu: Obuzierul sovietic 2S7 Pion, cu proiectile americane, adus în Donbas pentru a sparge pozițiile ruse de lângă Torețk

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Obuzierul autopropulsat de mare putere, 2S7 Pion, considerat ”cea mai grea armă din lume”, este folosit de Forțele Ucrainene lângă Torețk.

Potrivit corespondentului publicației germane Bild, Bjorn Stritzel, militarii Forțelor Armate ale Ucrainei care apără pozițiile de lângă Torețk (regiunea Donețk) au aruncat în luptă o instalație de artilerie super-puternică. Este vorba de obuzierul autopropulsa 2S7 Pion - cântărind 60 de tone cu un tun lung de 12 metri.

2S7 Pion este cel mai greu obuzier folosit astăzi. A fost dezvoltat în URSS în anii 1960 pentru a distruge fortificațiile de beton ale inamicului, relatează jurnalistul.

Instalația de obuzier are nevoie de obuze de calibrul 203 mm - fiecare cântărind 110 kg - proiectilele fiind destul de rare.

În primăvara anului 2022, Forțele Armate ucrainene au consumat rapid acest tip de muniție din rezervele sovietice, așa că obuzierul autopropulsat nu a mai fost folosit o lungă perioadă de timp, din cauza lipsei muniției.

În februarie 2022, în luptele cu rușii din regiunea Kiev, s-a ajuns la punctul în care armata ucraineană folosea aproximativ 40-50 de obuze pe zi per armă, sau 600 de obuze pe divizia de 12 obuziere dizlocate în regiune.

 

Pionul, folosit în luptele din Donbas

Întreținerea 2S7 Pion efectuată în Brigada 43 de Artilerie a Forțelor Armate Ucrainene, 2021

Soluția la lipsa muniției de 203 mm a venit din SUA. Forțele ucrainene au primit din SUA obuze cu un calibru compatibil. Producătorii americani de arme le-au produs în anii 1950 și 1960 pentru obuzierele M110 și M115.

Departamentul Apărării al SUA a furnizat deja Ucrainei peste 10.000 de obuze de 203 mm.

Potrivit lui Stritzel, artileriștii Forțelor Armate ale Ucrainei trebuie să pregătească operarea obuzierului 2S7 Pion cu ceva timp înainte de a primi ordinul de a trage.

„(Obuzierul) trebuie să atingă temperatura de funcționare”, a explicat Rostislav, un ofițer ucrainean în vârstă de 26 de ani.

Imediat ce este dat ordinul, artileriștii ies din acoperire și aduc Pionul într-o poziție de tragere. O lamă rabatabilă este extinsă și se fixează în sol - pentru a absorbi recul puternic.

Când Pion trage, întregul pământ din jur se scutură, a rezumat Stritzel. În Ucraina, tunurile autopropulsate Pion sunt în serviciul Brigăzii 43 Artilerie, ”Hatman Taras Tryasyl”.

 

Rol important în apărarea Kievului, în primele zile ale invaziei

Imagine ilustrativă: 2S7 Pion, adus la Parada din centrul Kievului

Potrivit Militarnîi, tunurile puternice Pion au jucat un rol semnificativ în apărarea Kievului la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

Pe 24 februarie 2022, artileriștii Brigăzii 43 au mărșăluit 120-140 de kilometri, fiind nevoiți să se deplaseze cu obuzierele gigantice prin centrul Kievului, pe ”Bulevardul Victoriei”.

Capitala Ucrainei a fost apărată de 12 tunuri autopropulsate sovietice 2S7 Pion.

Obuzierele au blocat Kievul din ambele părți și au vizat ținte precum: aeroportul din Hostomel, grupul de aterizare al rușilor, un convoaie de vehicule rusești. Obuzierele au distrus atunci artilerie rusă, vehiculele blindate, sistemele de apărare aeriană, stațiile de război electronic și mașini logistice.  

Aproximativ 2.500 de unități de echipament rusesc au fost avariate numai în regiunea Kiev, potrivit comandantului Brigăzii 43.

În 2007, Ucraina avea 99 de unități de 2S7 Pion, dar a vândut un număr necunoscut de aceste arme autopropulsate Azerbaidjanului și Georgiei.

Potrivit datelor neoficiale, înainte de începerea agresiunii ruse din 2014, erau în depozit aproximativ 80 de unități, dar acest număr nu este exact.

Conform planurilor, 2S7 Pion are o rază de tragere de maxim 37 de kilometri.

Numărul exact de 2S7 aflate în serviciul în prezent cu Forțele Armate este clasificat.

La rândul său, Armata rusă deținea, la începutul războiului, aproximativ 60 de obuziere autopropulsate 2S7M Malka (cea mai recentă variantă  de Pion) și alte circa 260 de unități 2S7 Pion, potrivit datelor armyrecognition.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel