Ucraina va primi radare VERA-NG. NASAMS americane vor putea angaja avioane ruse la o distanță considerată până acum sigură de ruși

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem radar de tip Vera-NG. Foto: ERA
Sistem radar de tip Vera-NG. Foto: ERA

Țările de Jos vor trimite radare pasive VERA-EG în Ucraina pentru a consolida sistemul de apărare antiaeriană. Pe 14 iunie, Ministerul Apărării al Olandei a anunțat că va achiziționa patru sisteme radar de supraveghere pasivă VERA-EG în valoare de 150 de milioane de euro, care vor fi trimise Ucrainei.

„Radarele pot fi folosite, în special, pentru detectarea, localizarea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene, terestre și maritime. În acest fel, Țările de Jos contribuie la apărarea antiaeriană integrată a Ucrainei", a subliniat ministrul olandez al Apărării, Kaisa Ollongren.

Ea a reamintit că miniștrii apărării din țările Forței Expediționare Întrunite (JEF) sub conducerea Marii Britanii au convenit, pe 13 iunie, să cheltuiască 92 milioane de euro din Fondul Internațional destinat Ucrainei pentru consolidarea apărării antiaeriene ucrainene până la finalul acestui an. Din JEF mai fac parte Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda și Suedia.

„În plus, la reuniunea din 15 iunie a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, se va anunța că Țările de Jos vor aloca 40 de milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente de apărare antiaeriană în cadrul unui parteneriat multilateral, care vor fi livrate Ucrainei, în cel mai scurt timp posibil”, a adăugat Ollongren.

 

Sistemele VERA-NG vor aduce beneficii majore forțelor Ucrainei

 

2. Sistem rad... (sistem-radar-de-tip-vera-ng_43997200.jpg)

Sistem radar de tip Vera-NG. Foto: ERA

Comentariul autorului: Sistemul VERA-NG, fabricat de compania Era din Cehia, este format din trei receptoare de semnale radio cu acoperire de 360 de grade. Calculele sistemului transmit către posturile de apărare antiaeriană, date despre țintele detectate cu coordonate de rază, azimut (direcție – nota autorului) și altitudine. Raza de operare a sistemului este de 400 de kilometri cu o precizie de până la 20 de metri. Sistemul nu emite unde electromagnetice, fiind dificil de detectat de sistemele de sprijin electronic ale adversarului. Operează într-o gamă foarte mare de frecvență, de la 50 MHz până la 18 GHz.

Cele patru sisteme vor acoperi eficient frontiera cu Rusia și Belarus, linia frontului din regiunile Harkov, Donețk, Zaporojie și Herson, precum și zona maritimă din NV Mării Negre. Un sistem de detectare cu mare acuratețe a aeronavele de luptă rusești, prin intermediul interceptării semnalelor radio emise de acestea, va scuti  radarele ucrainene de supravegherea permanentă a spațiului aerian, misiune care le face vulnerabile la descoperire și neutralizare.

Pe lângă acest avantaj, sistemele radar pasive, care de fapt sunt receptoare radio de foarte mare sensibilitate, identifică poziția aeronavei chiar din momentul decolării, prin interceptarea comunicațiilor dintre turnul de control și aeronavă, ceea ce dă un plus de timp unităților de apărare antiaeriană pentru a răspunde atacului.

 

Cu noile radare VERA-NG sistemele NASAMS, S-300 și Buk vor putea angaja avioane rusești care lansează rachete de la o distanță sigură

 

3. Sisteme de... (sistem-nasams-ucraina_93041500.jpg)

Sisteme de apărare antiaeriană de tip NASAMS. Foto: Kongsberg Group

Prezența sistemelor VERA-NG în zona frontului va permite sistemelor antiaeriene ucrainene de tip NASAMS, S-300 și Buk să se apropie, în tăcere, mai mult de linia frontului. De acolo, vor putea să angajeze avioanele tactice rusești care lansează, de la o distanță sigură, bombe de 500 de kg echipate cu dispozitive de planare, vinovate se pare de anumite pierderi în rândul forțelor ucrainene. Aceste sisteme antiaeriene vor porni radarele doar pentru scurt timp - din momentul lansării rachetelor și până la lovirea țintei.

De asemenea, itinerariile de zbor ale elicopterelor de luptă rusești vor fi cunoscute ceea ce va permite manevrarea mai devreme a apărării antiaeriene ucrainene care protejează trupele din linia întâi.

Aeronavele și elicopterele de luptă rusești ar putea zbura cu un minim de comunicații și cu o întrebuințare redusă a radarelor de bord dar, în această ipoteză misiunile lor vor avea o eficiență foarte scăzută.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel