După un an și jumătate și numeroase pierderi, rușii au reușit: Ucraina pierde primul sistem HIMARS (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a distrus un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) operat de Ucraina în apropierea liniei de front din est. Pe reţelele de socializare au fost publicate noi imagini cu ceea ce pare a fi prima pierdere confirmată a unui lansator de rachete multiple HIMARS aflat în dotarea armatei ucrainene.

Imaginile difuzate de surse rusești și analizate de experţi OSINT par să arate momentul în care Rusia a efectuat o misiune de localizare şi distrugere a unui sistem HIMARS, utilizând rachete de precizie. Explozia a fost urmată rapid de flăcări vizibile și de o detonare a muniţiei.

Sursele rusești au declarat că Armata rusă a lovit sistemul HIMARS în timp ce acesta se afla în apropierea satului Nikanorivka, între 25 și 30 de mile vest de actualele linii de front, la nord-vest de orașul capturat Avdiivka și la sud-vest de așezarea Bakhmut, controlată de Rusia.

Între timp, Roman Kostenko, secretarul Comisiei Parlamentare ucrainene pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, a reacționat la înregistrarea video care a apărut pe reţele de socializare și care arata distrugerea unui sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) HIMARS. Kostenko a precizat că prima pierdere a unui HIMARS în mai bine de un an și jumătate necesită o investigație amănunțită.

Statele Unite au donat Ucrainei 39 de sisteme HIMARS, ca parte a unui ajutor de securitate în valoare de peste 44 de miliarde de dolari de când Rusia a lansat invazia să la scară largă în februarie 2022. Ucraina a lăudat sistemele HIMARS, publicând numeroase materiale video cu lovituri reușite asupra unor facilitaţi militare rusești cruciale, cum ar fi baze militare, infrastructură și depozite de muniție, începând cu vara anului 2022.

Fiecare HIMARS este un lansator de rachete modern montat pe un camion, iar raza sa de acțiune depinde de tipul de rachetă lansată.

De când Ucraina a început să folosească HIMARS împotriva forțelor rusești, Moscova a afirmat frecvent că a distrus sistemele de artilerie pe câmpul de luptă. Afirmațiile Kremlinului nu au fost niciodată verificate în mod independent. Imaginile publicate la mijlocul lunii februarie păreau să arate două HIMARS care se întorceau în SUA pentru reparații, prezentând diferite grade de deteriorare.

La sfârșitul lunii februarie, surse rusești și ucrainene au raportat că sistemele HIMARS ale Ucrainei au vizat un grup mare de militari ruși care se afla în satul Olenivka din Donețk. Până la 19 soldați au fost uciși, a declarat armata ucraineană, fără a preciza că a utilizat HIMARS.

Un oficial ucrainean a declarat luna trecută că aproximativ 65 de soldați ruși au fost uciși după ce un HIMARS operat de Kiev a tras asupra unei zone de antrenament a trupelor rusești în apropiere de orașul Volnovakha din Donețk. La scurt timp după aceea, surse ucrainene au sugerat că HIMARS a vizat un alt grup de trupe rusești aflat în sudul regiunii Herson.

La jumătatea lunii iunie 2023, bloggeri militari ruși au declarat că mai mulți soldați ruși au fost uciși în apropierea orașului Kreminna din Luhansk după ce trupele s-au adunat pentru un discurs al comandantului, ignorând faptul că se aflau în raza de acţiune a sistemelor HIMARS.

,,Au stat în aer liber timp de două ore ascultând discursul", a declarat atunci un oficial ucrainean anonim pentru Kyiv Post. "Este suficient timp pentru a-i localiza, a desfăşura un HIMARS, a introduce coordonatele și a-i lovi".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel