Ucraina: Nu putem recepționa avioane F-16 chiar dacă ele sunt gata pentru a fi livrare. Avem nevoie de aeroporturi bine dotate și piloți special pregătiți

S.I. Catalin |
Data publicării:
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.

Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, a precizat că Ucraina nu este pregătită în prezent să găzduiască avioane de luptă F-16, chiar dacă acestea ar fi donate imediat de națiuni europene. În prezent, Ucraina nu dispune de infrastructura necesară și de piloți calificați pentru a opera aceste avioane. 

 

După cum a declarat Ignat în timpul apariției sale la postul de televiziune Rada TV, numeroși lideri europeni și-au arătat disponibilitatea de a transfera aceste avioane cat mai repede în Ucraina. Cu toate acestea, aceasta nu este o soluție fezabilă pentru Ucraina în acest moment. 

Ignat a indicat că, pe lângă necesitatea evidentă de avioane de lupta, este nevoie și de o infrastructură compatibilă care să poată susține avioanele F-16. În plus, un deficit de piloți care să fie pregătiți să piloteze aceste avioane complică problema.

 

,,Nu este o chestiune simplă să ai avioane. Vorbim despre un întreg sistem care necesită un mediu adecvat, aeroporturi bine dotate și piloți special pregătiți", a subliniat oficialul ucrainean.

Deși se speculează în continuare cu privire la momentul în care Ucraina ar putea achiziționa avioane occidentale, Ignat nu a precizat un termen specific. Recent, Ministerul danez al Apărării a exprimat un punct de vedere similar, precizând că livrarea aeronavelor va depinde în mare măsură de pregătirea piloților ucraineni și de crearea unei logistici și a unei infrastructuri adecvate pentru întreținerea aeronavelor pe teritoriul Ucrainei. 

Potrivit unui raport al presei americane, care a citat un oficial militar american de nivel înalt de la Pentagon, piloții ucraineni nu sunt în prezent pregătiți pentru a opera avioanele F-16. Aceștia sunt în curs de pregătire și, potrivit estimărilor oficialilor militari americani, mai mulți piloți ucraineni ar putea fi pregătiți să opereze pe avioane până la sfârșitul verii anului 2024. 

Ţări precum Danemarca și Belgia și-au exprimat un sprijin puternic pentru formarea piloților ucraineni pentru operarea avioanelor F-16. Centrele de pregătire din Danemarca au folosit în mod constant aceste aeronave, iar F-16 furnizate de Belgia se vor alătura în curând programului, îmbunătățind experiența de pregătire pentru piloții ucraineni. 

Surse din Danemarca, Marea Britanie și alte națiuni occidentale au dezvăluit că șase piloți din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene dobândesc în prezent experiență practică cu F-16 deasupra spațiului aerian danez. În plus, alţi 10-12 piloți sunt în curs de pregătire "la sol" în Regatul Unit, care încep cu învățarea limbii engleze.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene și-a exprimat recent incertitudinea cu privire la termenele de livrare a F-16, declarând: "Nu pot confirma când va primi Ucraina primul lot de F-16". 

Fostul premier al Olandei, Mark Rutte, a declarat anterior că țara sa intenționează să furnizeze Ucrainei o flotă inițială de 18 avioane de luptă F-16. Cu toate acestea, Rutte a precizat că trebuie îndeplinite anumite condiții prealabile înainte ca acesta livrare să aibă loc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel