Ucraina în NATO. Păreri împărțite privind aderarea Kievului, dar un lucru e limpede: Integrarea a început

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Au mai rămas doar câteva zile până la Summitul NATO de la Vilnius, de la care, din anumite motive, mulți ucraineni se așteaptă la ceea ce nu vor primi și vor fi dezamăgiți în final, și anume o dată concretă pentru aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică.

Ucraina e una dintre cele mai pregătite state din ”ansamblul” NATO, asta e limpede. Trupele ucrainene sunt antrenate la standardele Alianței, tehnica de luptă e tot mai compatibilă cu cea din armatele NATO, serviciile de forță s-au (auto)curățat de elementele de spionaj rusesc și sunt, probabil, la un nivel comparabil cu cel al Muntenegrului ori al Bulgariei.

Președintele american Joe Biden a fost destul de direct când a spus că Ucraina nu este pregătită să se alăture NATO în mijlocul unui război. Această problemă va fi luată în considerare numai după instaurarea păcii, a explicat Biden, într-un interviu acordat CNN.

Potrivit acestuia, statele membre ale Alianţei sunt împărţite în privinţa perspectivelor de aderare a Ucrainei în acest moment.

Președintele Erdogan a transmis un mesaj foarte clar vineri, la întâlnirea cu Zelenski de la Istanbul: ”Ucraina merită aderarea la NATO”.

Erdogan a mai spus că Turcia va ajuta Ucraina „să se ridice pe picioare” după război. „Companiile noastre de construcții, care sunt liderii acestei piețe în Ucraina, îi vor ajuta pe prietenii noștri ucraineni în reconstruirea țării”, a subliniat președintele turc.

 

Summitul NATO de la Vilnius, un ”București 2.0” pentru aderarea Ucrainei

Ajutor militar american. Foto: US Army, via General Staff of the Armed Forces of Ukraine, facebook

Dacă ideea de aderare a Ucrainei a fost agreată încă de la Summitul de la București din 2008, la Vilnius, liderii s.m. NATO trebuie să vină cu câteva perspective/măsuri clare pentru Ucraina.

Mai multe țări au susținut propunerea britanică de a permite Kievului să sară peste așa-numitul program Plan de acțiune pentru aderare (MAP), care stabilește țintele politice, economice și militare penttru aderare. Reuters scrie că este posibil ca NATO să găsească o formulare mai puternică decât 2008, precum „locul de drept al Ucrainei este în NATO”,  sau „securitatea transatlantică ar fi incompletă fără Ucraina”.

E clar că Ucraina nu va deveni membră a NATO până la sfârșitul războiului, dar ne putem aștepta la extinderea cooperării instituționale NATO-Ucraina la un nivel fără precedent, poate chiar peste nivelul cooperării cu Suedia și Finlanda de dinaintea cererilor de aderare a statelor scandinave.

Ucraina va fi aproape în NATO cu două excepții esențiale: Kievul nu va avea drept de vot în privința deciziilor Alianței și, cel mai important, Ucrainei nu i se vor aplica articolul 5 din Tratatul Nord Atlantic.

Decizii probabile de la Vilnius:

Exercițiu NATO

Consiliul NATO- Ucraina (inițiativa este ca și adoptată), un instrument ce va aduce oficialii ucraineni la masa discuțiilor din cadrul NATO. Noua platformă înseamnă practic că Kievul are acces la informații direct din interiorul Alianței și poate influența direct, prin negocieri, deciziile statelor membre NATO.

Extinderea sprijinului. Furnizarea unei noi game de arme. O serie de noi inițiative contribuie la creșterea nivelului Ucrainei în ceea ce privește capabilitățile de apărare.

Garanții de securitate pentru Kiev.  Așa cum remarca și fostul ministru de externe și consilier prezidențial pe probleme de securitate internațională, Cristian Diaconescu, garanțiile de securitate pe termen lung vor aborda probabil 3 paliere: politic, diplomatic și militar. ”Cât, cum se va pondera, rămâne de văzut. Acum se discută intens câte paliere vor fi acoperite, mai ales că este nevoie de o decizie consensuală (în rândul s.m. NATO - n. red)” .

Diaconescu anticipează un conflict mocnit de durată între Ucraina și Rusia, astfel că ”tema păcii” va fi și ea abordată la Vilnius, în sensul în care se va discuta care sunt soluțiile pentru a ”muta conflictul din câmpul de luptă, la masa negocierilor. Pentru decenii, de acum încolo, Ucraina și Federația Rusă vor rămâne inamici, chiar dacă nu se va mai trage”, arată fostul consilier prezidențial.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel