Ucraina expune o rețea ungară de spionaj. Budapesta era interesată de reacția locuitorilor Transcarpatiei la o posibilă ocupare a regiunii de către trupe ungare ”de menținere a păcii”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata ungară
Armata ungară

SBU, serviciul de informații al Ucrainei, anunțat vineri, 9 mai, prima demascare din istoria Ucrainei a unei rețele de agenți de informații militare, coordonate de Ungaria. Aceștia colectau informații privind amplasarea sistemelor S-300, dar era testată și reacția populației la o eventuală pătrundere în Transcarpatia a unui ”contingent de menținere a păcii”, din Ungaria.

Potrivit SBU, doi agenți ungari au fost reținuți. Conform anchetei, au colectat informații despre securitatea militară a regiunii Transcarpatia, au studiat apărarea aeriană a regiunii, precum și opiniile locuitorilor locali cu privire la potențiala capturare a regiunii de către trupele ungare.

Suspecții erau un fost militar în vârstă de 40 de ani, recrutat în 2021, și o femeie care a demisionat din Armata ucraineană în 2025. Curatorul lor era ofițer de carieră în serviciile secrete militare ungare, pe care SBU îl identificase deja.

După ce a adunat informații, fostul militar a călătorit ilegal în Ungaria pentru a se prezenta curatorului. Potrivit SBU, ofițerul de informații ungar i-a oferit informatorului ucrainean sume de bani, drept recompensă pentru îndeplinirea sarcinilor.

Contrainformațiile SBU i-au reținut pe suspecți la domiciliul lor și le-au confiscat telefoanele și alte bunuri, reținute ca probe. Aceștia au fost informați despre suspiciunea de înaltă trădare, conform Codului penal al Ucrainei.

Făptuitorii riscă închisoare pe viață și confiscarea averii.

 

Ce sarcini primiseră informatorii

Fostul militar suspectat de spionaj colecta informații despre reacția militarilor și a populației civile la situație în cazul în care un „contingent de menținere a păcii”, mai precis armata ungară, ar intra în regiunea Transcarpatia.

De asemenea, acesta a studiat personalul agențiilor de aplicare a legii, dar și amplasarea instalațiilor militare, în special amplasarea sistemului de apărare aeriană S-300 în Transcarpatia.

”Trădătorul a primit sarcina: să studieze starea de spirit a populației locale și să obțină următoarele informații:

-Care va fi reacția populației militare și civile din Transcarpatia dacă un contingent de menținere a păcii, în special armata maghiară, va intra în regiune?
-Ce echipament militar și arme pot fi achiziționate pe piața neagră din Transcarpatia;
-Care este situația cu migrația populației maghiare în regiune?
-Ce forțe militare sunt amplasate în Transcarpatia, câte vehicule de transport și de luptă există;
-Cât de bine echipate și câte agenții de aplicare a legii există etc”, se arată în comunicat.

Oficialii SBU consideră că serviciile de informații străine sperau să extindă gama de colectare a informațiilor în Ucraina, inclusiv obținerea de date din prima linie și din regiunile de front.

În martie, trădătorul ucrainean a primit noi sarcini, printre care se numărau identificarea vehiculelor Forțelor de Apărare din Transcarpatia, date despre pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, femeia care făcuse parte din Forțele Armate al Ucrainei până în acest an, a informat partea ungară despre prezența aeronavelor și elicopterelor Forțelor Aeriene ale Ucrainei în regiunea Transcarpatia, precum și despre sistemele de apărare ale unității militare în care a servit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel