Ucraina, aprope de punctul critic și cel mai negru scenariu în lipsa de muniție: Rata de interceptare a rachetelor Rusiei poate ajunge la 1 din 5

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sistem Patriot, Ministerul slovac al apărării / Kinzhal, Russian Federation MoD
Sistem Patriot, Ministerul slovac al apărării / Kinzhal, Russian Federation MoD

Insuficiența muniției pentru unele dintre sistemele de apărare antiaeriană utilizate de forțele ucrainene ar putea ajunge la un punct critic fi la sfârșitul lunii martie, după cum informează mai multe surse occidentale citând oficiali neprecizați.

Dacă până acum Ucraina reușea să distrugă 4 din 5 rachete lansate asupra orașelor sale, deficitul de proiectile și rachete antiaeriene ar putea conduce la o rată de succes de doar 1 din 5. 

Mai mult, pe fondul informațiilor despre epuizarea rezervelor de rachete de apărare antiaeriană din Ucraina, forțele ruse, mult mai bine aprovizionate cu muniție, intenționează să intensifice loviturile aeriene pe teritoriul ucrainean. 

Un consilier principal al președintelui Volodimir Zelenski a declarat pentru Washington Post că, în absența unui nou ajutor american, există o probabilitate mare de câștiguri teritoriale semnificative ale Rusiei împotriva Ucrainei până în vară.

„Oamenii nu înțeleg cât de rea este situația de pe front în acest moment”, a spus consilierul citat de Washington Post. „Moralul este scăzut; impulsul este scăzut. Tinerii se tem că vor fi mobilizați ca să moară din cauza lipsei de arme”.

 

Deficitul de muniții ar putea fi catastrofal pentru Ucraina. Mingea e în terenul SUA, dar la republicani

 

3. Patriot, s... (us-patriot-poland_47502700.jpg)

Sisteme antiaeriene Patriot, photo source: Raytheoon

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a observa pe 13 martie că deficitul de muniții din Ucraina cauzat de întârzieri ar putea duce în curând la o spargere a liniei de apărare ucrainene de către Rusia.

În februarie, Rusia a înregistrat primul său câștig teritorial major după nouă luni de lupte, când Ucraina s-a retras din micul oraș industrial Avdiivka din regiunea Donețk. De atunci, Rusia a forțat înaintarea și a capturat mai multe sate învecinate.

Atât oficialii ucraineni, cât și cei din NATO au atribuit recentele eșecuri militare, în parte, impasului din Congresul american privind ajutorul acordat de SUA Ucrainei.

Pe 12 martie, Casa Albă a anunțat un ajutor militar de urgență în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Kiev, dar a avertizat că Statele Unite nu vor putea oferi Ucrainei un alt pachet major fără aprobarea Congresului pentru finanțare suplimentară.

Înțelegând gravitatea situației, premierul polonez Donald Tusk i-a cerut ferm președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, să accelereze procesul de vot pentru un nou pachet de ajutor american pentru Ucraina, în valoare de 60 de miliarde de dolari. Tusk l-a îndemnat pe Johnson să se uite îndeaproape la consecințele recentelor atacuri rusești asupra Odessei (15 martie), în care au fost uciși 21 de civili, iar alți 73 au fost răniți.

2. Mai mulţi ... (militar-ucrainean-curs-pregatire-operare-patriot_10756900.jpg)

Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr

Peste 10.500 de civili au fost uciși din 2022, iar în 2023 a fost înregistrată o medie de 163 de civili uciși în fiecare lună, conform estimărilor ONU publicate luna trecută. Cel puțin 587 de copii sunt printre morți. ONU a subliniat că acest număr include decesele verificate prin metodologia ONU și că este posibil ca cifrele reale să fie mult mai mari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel