Ucraina vrea tancuri care îndeplinesc standardele NATO, cu accent pe tancurile franceze Leclerc. Germania încă se mai gândeşte în privinţa Leopard 2

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Chiar dacă de la începutul agresiunii militare ruse a primit un număr semnificativ de tancuri de fabricație sovietică, inclusiv T-72 modernizate care provin din stocurile de armament ale unor state membre NATO, Ucraina încearcă în ultimele luni să-şi înzestreze armata cu tancuri de concepție occidentală. Astfel, în mai multe rânduri, oficialii de la Kiev și-au exprimat dorința ca armata ucraineană să primească tancuri Abrams și Leopard 2. Până azi Statele Unite sau orice alt stat care deţine tancuri Leopard 2 nu a dat curs solicitărilor oficialilor militari de la Kiev.

Statele Unite sunt reticente în a răspunde favorabil unei astfel de solicitări. Prioritatea americanilor este de a consolida anumite capacități ale forțelor armate ucrainene, în special la capitolul artileriei prin furnizarea unor sisteme de rachete M142 HIMARS și a unor obuziere M777. Statele Unite au pus accentul şi pe întărirea apărării aeriene, furnizând Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană NASAMS.

Primele sistemele de apărare aeriană NASAMS au sosit în Ucraina pe 7 noiembrie și și-au demonstrat din plin eficacitatea.

Cu toate acestea, în noiembrie, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului a declarat că Washingtonul încă se "consultă cu aliații și partenerii săi"  pentru a vedea dacă este "posibil să furnizeze Ucrainei mai multe ''blindate occidentale".

Și, potrivit unor informații publicate săptămâna trecută de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, Statele Unite, prin intermediul lui Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Biden, ar fi "încurajat guvernul german să livreze" mai multe tancuri Leopard 2 către Ucraina.

"Mai multe surse au declarat pentru FAZ că Sullivan i-ar fi spus acest lucru consilierului pe probleme de politică externă al cancelarului Olaf Scholz, Jens Plötner, la telefon, în octombrie", precizează cotidianul german.

Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a lui Sullivan, nu a confirmat și nici nu a infirmat în mod oficial acest lucru. "Îi lăsăm pe germani să decidă și nu facem nicio solicitare", a precizat aceasta.

Cu toate acestea, președinta comisiei pentru apărare din Bundestag, Marie-Agnès Zimmermann, a dat asigurări că Statele Unite "sprijină transferul de tancuri germane Leopard 2 către Ucraina".

Ea a precizat într-un mesaj publicat pe Twitter, pe 7 decembrie, ca: "Acest lucru mi-a fost confirmat în timpul vizitei mele la Washington în toate discuțiile pe care eu le-am avut cu Departamentul de Stat, Congresul și Senatul SUA. Partenerii noștri se așteaptă ca Germania să își asume responsabilitățile. Nu trebuie să abandonăm Ucraina. Are nevoie de tancuri''.

Publicaţia franceză Opex 360 aminteşte că, în timpul verii, Spania a luat în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei mai multe tancuri Leopard 2. Dar Madridul a renunțat ''la această ofertă'' în cele din urmă, pretinzând că tancurile se aflau într-o stare tehnică "deplorabilă". Fără îndoială că au existat și alte care au determinat Spania să facă un pas în spate, deoarece transferul acestor tancuri către Ucraina ar fi necesitat sin un acord din partea Germaniei.

 

Livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina încă se dezbate la Berlin

 

În orice caz, livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina este dezbătută serios în cancelariile de la Berlin. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, este în favoarea unui transfer de tancuri Leopard 2, spunând chiar că ar dori să fie luată o "decizie rapidă" în acest sens.

Cu toate acestea, în ciuda presiunilor exercitate de partenerii săi din Partidul Social Democrat [SPD], cancelarul Scholz refuză să livreze tancuri Leopard 2 către Ucraina. Cel puțin deocamdată. Potrivit explicațiilor pe care le-a dat presei, Scholz respinge ideea că Germania ar fi singura țară occidentală care ar merge pe această cale.

În plus, și dincolo de considerentele practice [pregătirea militarilor ucrainene, logistică, întreținere etc.], Scholz consideră că o astfel de decizie ar putea duce la o escaladare a conflictului cu Rusia. Și, în cele din urmă, chiar şi Bundeswehr (armata germană) este reticentă în acest sens, deoarece a avea doar 328 de tancuri Leopard 2 până în 2023, dintre care 104 vor fi modernizate la standardul Leopard 2A7.

 

Ucraina cere Franței să furnizeze tancuri Leclerc

 

Publicaţia franceză Opex 360 se întreabă dacă Ucraina ar putea avea mai mult noroc cu Franța, deoarece Kievul deja a înaintat o solicitare Parisului pentru tancurile Leclerc.

Etienne de Poncins, ambasadorul Franței în Ucraina, a declarat în cadrul unei audieri din 9 noiembrie în faţa Adunării Naționale ca ucrainenii vor cât mai mult echipament posibil.

,,Solicitările lor referea mai întâi la artilerie. Apoi le-am furnizat vehicule blindate. După aceea, a fost vorba de sisteme antiaeriene în cantitate mare, în special rachete Crotale", a precizat Poncins, înainte de a afirma că "a fost făcută o cerere pentru tancuri Leclerc" și că "cererea este în curs de examinare". El a adăugat ca ,,pentru astfel de chestiuni, dialogul are loc direct între cei doi președinți", și anume Emmanuel Macron și Volodimir Zelinski.

Cu câteva ore înainte ca în presa franceza să apară audierea ambasadorului Franței în Ucraina, prim-ministrul ucrainean, Denis Shmihal, a făcut referire în cadrul unui interviu, oferit unui post de televiziune ucrainean, şi la tancurile franceze Leclerc.

"Cerem tancuri care îndeplinesc standardele NATO: Abrams, Leopard 2 și altele", a spus Shmihal. Întrebat dacă Kievul îl vrea sit tancuri Lecler, Denis Shmihal a spus: "Fără îndoială. Am fi foarte recunoscători''.

În septembrie, într-un articol publicat de cotidianul Le Monde, Pierre Haroche, specialist în securitate europeană, propunea că Franţa să livreze 50 de tancuri Leclerc către forțele armate ucrainene, în timp ce armata franceză nu stă cel mai bine la acest capitol, doar 200 din cele 406 de tancuri urmează să fie modernizate la standardul XLR până în 2028.

Rămâne de văzut în ce stare se află cele care au fost depozitate în urma restructurărilor efectuate în ultimii ani, știut fiind că au fost "canibalizate" pentru a recupera o parte din componentele şi piesele funcţionale pentru a le repara pe cele încă utilizate de armată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel