Turcii au arătat capacitățile noii drone maritime MARLIN care poate fi echipată cu rachete ghidate și torpile antisubmarin

Florin Vlad  |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona maritimă MARLIN aflată în dotarea Forțelor Navale ale Turciei
Drona maritimă MARLIN aflată în dotarea Forțelor Navale ale Turciei

Compania turcă ASELSAN și Șantierul Naval SEFINE au prezentat în premieră nava de suprafață fără pilot (USV), sau colocvial spus drona maritimă „MARLIN”, în două exerciții NATO desfășurate în Portugalia în a doua jumătate a lunii septembrie 2022. 

Primul exercițiu în care drona turcească și-a demonstrat capabilitățile a fost REPMUS 22 (Robotic Experimentation and Prototyping Exercise Augmented by Maritime Unmanned Systems, 12-23.09.2022). Al doilea exercițiu, Dynamic Messenger 22 (26-30.09) s-a concentrat pe integrarea capabilităților sistemelor maritime fără pilot în operațiile grupărilor navale permanente ale NATO, în acest caz SNMG1 și SNMCMG1.

Potrivit reprezentanților companiilor producătoare, „MARLIN” este una dintre cele mai capabile drone maritime la nivel mondial datorită dimensiunilor, capacității de încărcare, flexibilității în configurare și în special capacității sale de a executa misiuni de război electronic.

În cadrul exercițiilor, drona turcească „MARLIN” a executat misiuni de interoperabilitate și integrare, cercetare, recunoaștere și avertizare situațională, comandă și control, luptă antisubmarin și comunicații subacvatice, operații amfibii, protejarea unităților de valoare ridicată, precum și colectarea, procesarea, distribuirea și utilizarea în timp real a datelor din câmpul tactic.

Șeful departamentului proiecte strategice și sisteme fără pilot din cadrul Șantierului Naval SEFINE, Mustafa Civelek, a declarat că drona turcească se deosebește de concurență prin faptul că are o arhitectură flexibilă și posibilitatea de modificare a echipării chiar de către beneficiar/utilizator în funcție de tipul de misiune dorit. 
Oficialul turc a precizat că “drona maritimă „MARLIN” va schimba perspectiva multor factori de decizie privind asigurarea capabilităților și crearea structurilor de forțe și va fi un adevărat factor decisiv în tranziția către o nouă eră a războiului maritim.”

 

Drona MARLIN poate fi echipată cu rachete ghidate și torpile antisubmarin

 

 

Youtube video image

Conform unor date neoficiale, drona „MARLIN” are lungimea de 15 metri, o capacitate mare de încărcare și poate atinge o viteză maximă de 36 de noduri, viteza optimă fiind de 12 noduri. Forma specială a carenei, sistemul de propulsie și sistemele auxiliare permit dronei să opereze și să navigheze în condiții de mare agitată nivel cinci.

Aceasta poate fi echipată cu rachete ghidate pentru lupta împotriva navelor de suprafață, cu torpile pentru lupta antisubmarin sau cu radare, sisteme electro-optice, sonare și sisteme de apărare și atac electronic pentru misiuni de cercetare și război electronic.

După succesul înregistrat pe piețele internaționale cu UAV-urile Bayraktar, industria de apărare turcă urmărește să devină un jucător important și în domeniul dronelor maritime, zonă în care doar SUA și Marea Britanie mai activează, dar se pare cu produse inferioare celor turcești. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel