Turcia vrea să testeze sistemul S-400 cu avioane F-35?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia și-a propus integrarea sistemului de rachete antiaeriene S-400, achiziționat din Rusia, în sistemul de apărare NATO? Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat joi că sistemul de apărare aeriană S-400 din Rusia este compatibil cu NATO şi că sistemul ar putea fi compatibil cu avioanele de luptă de generație a V-a F-35, potrivit duvarenglish.com.

,,Se afirmă că S-400 şi (avioanele americane) F-35 sunt incompatibile. Iată ce propunem noi: să dezvoltăm un grup de lucru sub conducerea NATO şi să-i lăsăm pe experţi să facă o evaluare şi să ne prezinte concluziile", a spus Cavusoglu.

„Credem că S400 și F-35 sunt compatibile", a spus Cavusoglu, , în cadrul unei conferinţe în marja Forumului economic mondial de la Davos

„Nu reprezintă nici o amenințare la adresa sistemului NATO sau a aliaților NATO", a adăugat ministrul turc de externe.

 

Un mesaj care nu a ajuns la urechile oficialilor de la Ankara

 

Statele Unite sunt tot mai aproape de a impune sancțiuni Turciei pentru achiziționarea sistemelor de rachete rusești S-400, iar Ankara a rămas fără timp pentru a aborda şi soluţiona această problemă, a declarat, săptămâna trecută, Clarke Cooper, adjunctul secretarului de stat pentru afaceri politico-militare.

Citeşte şi: Turcia va ajuta SUA să studieze impactul sistemelor S-400 asupra avioanelor de luptă F-35?

Turcia riscă sancțiuni din partea SUA pentru achiziționarea sistemelor ruseşti S-400, în temeiul Legii Congresului Statelor Unite privind Combaterea Adversarilor Americii prin Sancțiuni (CAATSA), care are drept scop descurajarea ţărilor care intenţionează să achiziţioneze echipamente militare din Rusia.

,,Turcia are o portiţă de ieşire îngustă pentru a rezolva această problemă", a declarat Coope.

 

Turcia ignoră si mesajul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg


Potrivit lui Stoltenberg, NATO nu intenționează integrarea sistemului rusesc antirachetă S-400 în niciun sistem de apărare antiaeriană și antirachetă al Alianței, deoarece tehnic nu pot funcționa împreună.

,,În ceea ce privește problema S-400, aceasta este o decizie națională a Turciei. Mulți aliați și-au exprimat îngrijorarea. De asemenea, mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele acestei decizii. Ce pot spune este că un sistem rus de apărare aeriană S-400, nu ar fi niciodată integrat în NATO. Nu va face parte niciodată din sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Așadar, acesta va fi un sistem autonom, neintegrat în NATO'', anunţat, in decembrie 2019, la Londra, la summitul Alianţei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

Turcia, aproape înlăturată din cadrul programului F-35

 

Moscova și Ankara au semnat un acord de împrumut pentru livrarea sistemului S-400 în decembrie 2017. Furnizarea de sisteme de rachete ruseşti S-400 către Turcia a început în iulie 2019 și a complicat relațiile dintre Ankara și Washington.

Statele Unite sunt foarte critice cu privire la decizia Turciei de a achiziționa sisteme S-400 rusești. Senatul american a cerut președintelui Donald Trump să impună sancțiuni Turciei, deoarece consideră un astfel de parteneriat cu Rusia periculos, dăunător Turciei și NATO.

Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

În pofida avertismentelor și a amenințărilor cu impunerea de sancțiuni transmise de Washington, Turcia a primit primul lot de echipamente în iulie. Autoritățile americane au răspuns în consecință, înlăturând Turcia din cadrul programului F-35, în care aceasta avea rol de producător și cumpărător.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel