Turcia va ajuta SUA să studieze impactul sistemelor S-400 asupra avioanelor de luptă F-35?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat în urmă întâlnirii cu președintele american Donald Trump, că Turcia nu are intenția de a renunța la sistemele de apărare aeriană S-400 achiziţionate din Rusia. Turcia a primit prima tranşă de componente pentru sistemul de rachete sol-aer S-400 în iulie, în pofida opoziţiei SUA, ambele ţări fiind aliate în cadrul NATO, şi a ameninţărilor americane cu sancţiuni.

În cadrul întâlnirii dintre cei doi președinți, care a avut loc joi la Washington, Erdogan a menționat că intenția Turciei de a cumpăra sistemul american, Patriot, nu a fost exclusă.

,,Noi am spus că putem cumpăra (rachete) Patriot. Privim propunerea de a renunţa total la S-400 în schimbul achiziţiei de (rachete) Patriot ca o ingerinţă în drepturile noastre suverane'', a spus Erdogan.

Washingtonul se opune ca Turcia, stat membru NATO, să cumpere sistemul rusesc de rachete sol-aer S-400, despre care afirmă că nu este compatibil cu sistemele Alianţei şi că va ajuta la descoperirea unor secrete tehnologice ale avioanelor militare americane F-35. De altfel, SUA au decis în acest an să suspende Turcia din proiectul avionului F-35.

De aceea, declarația purtătorului de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, este extrem de interesantă: „Washingtonul și Ankara au început să lucreze pentru a stabili un mecanism comun pentru a identifica impactul sistemului S-400 asupra avionului [de generația a cince a] F-35 '', precizează analiştii BulgarianMilitary care fac referire la un articol apărut în New York Times.

Cu toate acestea, Kalin nu a specificat exact ce a fost inclus în acest mecanism de cooperare și ce vor face specialiștii din ambele țări. Dacă este adecarat, toată această iniţiativă pot pune la încercare relațiile militare şi diplomatice dintre Rusia și Turcia.

Citeşte şi: Avionul american multirol de ultimă generaţie F-35, net superior sistemelor de rachete rusești

Sistemul rusesc de rachete S-400 a fost numit „unul dintre cele mai bune sisteme de apărare aeriană făcute vreodată" de revista The Economist din America, iar mai multe organizații internaționale îl numesc „unul dintre cele mai avansate sisteme pe care le are în prezent Rusia".

Sistemul de apărare antirachetă rusesc S-400 dispune de un radar care are capacitatea de a „capta și localiză" orice tip de aeronavă și rachetă, inclusiv aeronave care dispun de tehnologie stealth.

Până în prezent, nu a existat nicio declarație oficială a autorităților ruse cu privire la declarația lui Ibrahim Kalin.
Cu toate acestea, dacă un astfel de mecanism comun este stabilit între SUA și Turcia pentru a evalua impactul sistemului S-400 asupra avioanelor F-35, acesta ar putea degrada relaţiile politice dintre Rusia și Turcia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel