Trezirea unui colos. Japonia revine pe harta militară globală, iar Parteneriatul istoric cu Marea Britanie e încă un pas spre noua ordine de securitate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Armata Imperială Japoneză. Sursă: Captură YouTube
Foto: Armata Imperială Japoneză. Sursă: Captură YouTube

Așa cum arăta acum câteva luni și publicația Foreign Policy, în geopolitică, rare sunt momentele când o schimbare tectonică se observă în momentul în care se produce. Războiul din Ucraina este, alături de căderea Zidului Berlinului sau atacurile de la 11 septembrie, una dintre puținele excepții.

Agresiunea militară din estul Europei, coroborată cu relația strânsă dintre Rusia și China, au fost motive suficiente pentru ca Japonia să ia o decizie care, în sine, marchează un punct de cotitură, și care o va transforma într-un actor geopolitic major.

Noua viziune strategică a Japoniei, aprobată în decembrie 2022, înseamnă mai mult decât dublarea cheltuielilor rezervate apărării, pentru următorii 5 ani. După cum remarca și Prof. Tomohiko TANIGUCHI, politica de securitate a Japoniei este profund transformată, raportat la situația de acum 10 ani: ”Înainte de Abe, dacă China ar fi atacat o navă de război americană lângă apele teritoriale ale Japoniei, armata japoneză nu s-ar fi implicat. Abe a împins Japonia să-și asume un rol central în Indo-Pacific. Acum, dacă SUA și China ar intra în război pentru Taiwan, Japonia ar putea coopera cu armata SUA

Rishi Sunak și Fumio Kishida

Confruntați cu o triplă amenințare, China-Rusia-Coreea de Nord, oficialii japonezi continuă procesul de cimentare a relațiilor cu statele like-minded. Astfel, dacă săptămâna trecută, premierul japonez a mers la Seul pentru o reapropiere de Coreea de Sud, pe 18 mai, în marja Summitului G7 de la Hiroșima, prim-ministrul Rishi Sunak și prim-ministrul japonez Fumio Kishida au agreeat un nou Parteneriat strategic global, „Acordul de la Hiroshima”.

Parteneriatul strategic dintre cele două state include noi acorduri privind apărarea, comerțul și investițiile, colaborarea științifică și tehnologică.

De la dublarea numărului de trupe britanice care participă la un exercițiu militar din Japonia, până la desfășurarea unui portavion britanic în Indo-Pacific în 2025, precum și promovarea cooperării în materie de semiconductori, acordul semnat de către cei doi premieri, Rishi Sunak și Fumio Kishida, urmărește să consolideze relația dintre țări.

Foto ilustrativ: Rishi Sunak

A fost instituită o linie directă de comunicare între cele două capitale: O ”clauză de consultare” (Consult Clause), prin care Regatul Unit și Japonia se angajează să se consulte reciproc cu privire la probleme importante de securitate regională și globală și stabilirea unor măsuri de răspuns.

Cele două state vor lansa un Parteneriat pentru Semiconductori, care înseamnă cooperare în cercetare și dezvoltare, schimb de competențe, totul pentru a crește reziliența lanțului de aprovizionare pe o piață din ce în ce mai competitivă.

Ca parte a acordurilor de apărare din cadrul Acordului de la Hiroshima, va fi instituit un  nou parteneriat cibernetic între Japonia și UK. 

Relația cu Marea Britanie este una mai mult decât solidă, Japonia participând la proiectul avionului de luptă de generația a 6 a, în colaborare cu Italia și Marea Britanie. Avioanele ar urma să suplimenteze, în anii 2030, flota Japoniei de avioane F-35 de fabricație americană.

Parteneriatul Strategic cu UK se înscrie în linia acțiunii externe a Japoniei din ultimii ani, care încercă să-și diversifice instrumentele de securitate. Tokyo este conștient că nu poate rezista decât într-o rețea puternică de alianțe cu Statele Unite, Marea Britanie și Koreea de Sud.

 

Ce schimbări face Japonia

 

Pe lângă o gamă largă de echipamente militare sofisticate, Japonia caută, de asemenea, rachete de croazieră Tomahawk cu rază lungă de acțiune, concepute pentru a descuraja un atac advers, ceva de care Tokyo s-a ferit în trecut. În același timp, va crește raza de acțiune a rachetelor sol-navă Tip-12 produse pe plan intern.

Alte schimbări cheie includ crearea unui sediu permanent pentru operațiuni comune, transferul autorității asupra Gărzii de Coastă a Japoniei către Ministerul Apărării în timpul oricărui conflict, stabilirea unei apărări cibernetice puternice și un nou angajament față de capacitățile de informații.

Cu toate acestea, chiar mai semnificativă decât cele de mai sus este extinderea cuprinzătoare a Japoniei a intereselor de securitate dincolo de apărarea propriilor insule.

Trebuie remarcat faptul că primul pachet mare de export militar japonez a mers în Filipine. Japonia a efectuat recent primul său exercițiu militar comun cu Filipine.

Japonia s-a concentrat cândva doar pe autoapărare imediată, dar acum are o viziune mai largă și mai globală asupra securității sale în mai multe regiuni. Rezultatul va fi o Japonie care va fi mai profund implicată în afacerile globale de securitate și, eventual, un furnizor de securitate în sine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel