Apropierea istorică între Japonia și Coreea de Sud - singura șansă în fața tăvălugului chinez

Prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida a vizitat Coreea de Sud. Aceasta este prima vizită oficială a unui lider japonez la Seul în ultimii 12 ani.

Invazia Ucrainei de către Rusia, întărirea semnificativă a Chinei și amenințarea nord-coreeană au forțat cele două puteri asiatice să uite contradicțiile istorice cauzate de ”greaua moștenire” a ocupației japoneze a Coreei (1910-1945).

Probleme istorice dureroase

Coreea de Sud nu uită perioada ocupației japoneze și brutalitatea cu care s-au comportat trupele japoneze. Coreenii își amintesc cum japonezii i-au împins la muncă silnică, cum au fost îndepărtați cu forța de pe teritoriul insulei, dar și despre violența împotriva femeilor coreene, care au fost transformate în sclave sexuale de către ofițerii și soldații japonezi din Armata imperială.

De asemenea există o altă problemă importantă - disputa cu privire la insulele arhipelagului Liancourt (Takeshima, Tokto). Aceste probleme nu au fost rezolvate de zeci de ani, dar odată cu venirea la putere în Coreea de Sud a conservatorilor conduși de președintele Yoon Seok-yol, există încă o șansă pentru o înțelegere.

În 2018, Curtea Supremă a Coreei de Sud a ordonat corporațiilor japoneze Nippon Steel & Sumitomo Metal și Mitsubishi Heavy Industries să plătească despăgubiri lucrătorilor sud-coreeni pentru munca forțată la fabricile lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Instanța a constatat că Tratatul de bază pentru stabilirea relațiilor diplomatice nipono-coreene din 1965 nu a abrogat dreptul lucrătorilor coreeni răniți de a solicita despăgubiri, întrucât vorbim de fapte impescriptibile:„crime împotriva umanității comise de companiile japoneze care au fost în contact direct cu administrația colonială ilegală a Guvernul japonez.

Decizia a provocat o reacție negativă atât în ​​guvernul japonez, cât și în rândul cercurilor de afaceri japoneze, iar în 2019, a început un război comercial între țări, care a afectat economia sud-coreeană: Seulul era puternic dependent de materiile prime japoneze necesare pentru crearea semiconductorilor.

 

Reconcilierea

Problema a fost soluționată după o întâlnire a liderilor din martie, care a fost numită un prim pas important spre dezghețul dintre cele două țări. 

Soluționarea problemei compensațiilor a devenit o condiție prealabilă pentru eliminarea consecințelor războiului comercial din 2019. Coreea a anunțat că a ajuns la un acord cu partea japoneză privind ridicarea restricțiilor la exporturile către Coreea de Sud de materiale utilizate pentru producția de semiconductori. Seul, la rândul său, își retrage plângerea OMC depusă ca răspuns la restricțiile Japoniei. 

O realizare cheie a summitului bilateral din martie a fost reactivarea Acordului de Schimb de Informații pentru Apărare. Acest aranjament a apărut în 2016 și s-a datorat amenințării existențiale reprezentate de programul de rachete nucleare al Coreei de Nord. Implica schimbul de informații despre rachetele Coreei de Nord, inclusiv orice informații legate de apărare. Acest lucru permite, în special, să furnizeze date radar cu privire la rachetele balistice nord-coreene primite de la avioanele de recunoaștere sud-coreene, precum și să primească informații de la refugiații nord-coreeni.

Japonia s-a angajat să furnizeze Coreei de Sud informații despre submarinele nord-coreene obținute de avioanele de recunoaștere antisubmarine japoneze, precum și date de la sateliții săi spion cu privire la pregătirile pentru viitoarele lansări de rachete nord-coreene.

Reînnoirea acordului este un pas extrem de important , deoarece probabil se va extinde nu numai în RPDC, ci și în China și, eventual, în Federația Rusă.

 

Kishida la Seul

Kishida a vizitat în urmă cu câteva zile Republica Coreea. Mai mulți factori negativi au contribuit la aceasta: invazia Rusiei a Ucrainei, consolidarea capacităților Chinei în regiune, programul de rachete nucleare al Coreei de Nord. În același timp, probabil că un rol important în normalizarea relațiilor l-au avut Statele Unite, partener esențial pentru ambele state asiatice, care evident e interesat de consolidarea relațiilor între Tokio și Seul, inclusiv prin cooperarea trilaterală în probleme de securitate în formatul SUA-ROK-Japonia.

Creșterea influenței polului geopolitic Japonia-Coreea de Sud este o veste bună pentru stabilizarea arhitecturii de securitate din zona Asia-Pacific, mișcare ce va contribui la îngrădirea acțiunilor Coreei de Nord și, într-o oarecare măsură, a Chinei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel