Toate calculele duc la Biden. Un singur scenariu îl mai ține pe Trump în 'viață'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Joe Biden și Kamala Harris, alegerea sa pentru funcția de vicepreședinte, sursă foto: Joe Biden Facebook
Joe Biden și Kamala Harris, alegerea sa pentru funcția de vicepreședinte, sursă foto: Joe Biden Facebook

În pofida tuturor sondajelor, alegerile de anul acesta din SUA au fost, așa cum ne așteptam mulți, mult mai echilibrate. Numărul uriaș de voturi prin corespondență și voturi anticipate au făcut ca nici măcar în acest moment să nu cunoaștem un rezultat oficial. Dar calculele indică însă un învingător.

Potrivit calculelor de peste ocean, democratul Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, e în pole position pentru a deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Președintele în exercițiu republicanul Donald Trump supraviețuiește politic într-un singur scenariu.

Cursa se dă pentru a obține numărul de 270 de electori în Colegiul Electoral. Cine atinge această cifră devine președinte. Amintesc că fiecare stat, din cele 50, are alocat un număr de electori, care vor vota în Colegiu în funcție de ceea ce vor decide cetățenii statului respectiv la urne. Numărul de electori este dat în funcție de situația demografică a fiecărui stat, astfel încât bătălia se dă pentru cele mai importante dintre ele și pentru statele swing.

Statele swing sunt cele care își schimbă culoarea de la o alegere la alta, spre diferență de cele tradiționale care votează mereu cu un partid, precum California (democrați) ori Texas (republicani). Și, așa cum vom vedea, statele swing au făcut diferența și anul acesta.

 

Și cât de importantă s-a dovedit a fi Arizona

 

Trump a pornit fulgerător și a luat două astfel de state esențiale: Florida și Carolina de Nord. Din acel moment Trump era cu un picior deja din nou în Biroul Oval. 

Joe Biden a revenit în forță iar decisive s-au dovedit a fi statele Michigan și Wisconsin, tot state swing, unde Trump a acuzat fraudă la votul prin corespondență. Trump câștigase inițial aceste state, și-a anunțat prematur victoria atât în ele cât și la nivel național, dar numărarea voturilor prin corespondență l-a plasat pe Biden pe primul loc.

Un moment cheie l-a reprezentat faptul că Biden a câștigat Arizona, stat pe care Trump l-a adjudecat în 2016 și care oferă 11 electori în Colegiu. 

În acest moment, potrivit datelor Fox News, Joe Biden are 264 de electori din cei 270 necesari. În comparație, Trump are 214.

Cu Arizona (11 electori) plus oricare din statele în care încă se mai „joacă” Trump era președinte. Iar Arizona a fost câștigată la ultimele trei alegeri de republicani. Aici Biden a punctat o victorie imensă.

 

Toate calculele duc la Biden

 

În acest context calculul este simplu: Mai sunt patru state care trebuie să afișeze rezultatele. E vorba despre Nevada (6 electori), Carolina de Nord (15 electori), Georgia (16 electori) și Pennsylvania (20 electori).

Situația e critică pentru Trump, pentru că deși conduce în Pennsylvania și Georgia, chiar dacă la limită, în Nevada conduce Joe Biden. Și a condus mai mereu, iar numărătoarea e pe final. Carolina de Nord pare adjudecată de Trump.

În acest moment, Biden conduce în Nevada cu 49.3% împotriva a 48.7%, potrivit atât celor de la Fox cât și CNN. Ultima instituție media indică că au fost numărate deja 86% din voturi.

Iar în acest context lucrurile par să se îndrepte spre următorul rezultat: Joe Biden va deveni cel mai probabil al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Biden trebuie să câștige doar Nevada, deși e aproape de Trump și în Georgia și Pennsylvania.

Orice stat pe care îl câștigă din cele în care se mai „joacă” îl face președinte.

 

Un singur scenariu îl mai ține în 'viață' pe Trump

 

Pentru ca Trump să obțină un nou mandat la Casa Albă trebuie să câștige tot: Nevada, Carolina de Nord, Georgia și Pennsylvania.

Astfel ar obține 271 de electori. 

Diferența se pare că a fost făcută de cele aproape 100 de milioane de voturi prin corespondență și anticipate, majoritatea în favoarea lui Biden. A fost un adevărat record în ceea ce privește aceste voturi, în contextul în care în 2016 votaseră la nivel național aproximativ 137 de milioane de americani. 

Trump a recuperat puternic în ceea ce privește votul la urne în ziua scrutinului, dar se pare că nu suficient. Prezența la vot a fost cu adevărat impresionantă: peste 160 de milioane de americani au ales în poate cel mai controversat scrutin al Americii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel