SBU susține că cele două persoane reținute, identificate ca foști soldați ai armatei ucrainene, erau implicate în activități de spionaj în Zakarpattia, o regiune în care trăiesc aproximativ 150 000 de etnici maghiari.
Presupusa lor misiune a constat în colectarea de informații privind facilităţile și echipamentele militare, identificarea vulnerabilităților defensive și evaluarea sentimentelor politice locale, inclusiv eventualele la o teoretică incursiune a „forțelor ungare de menținere a păcii”.
SBU a mai afirmat că serviciile secrete maghiare au cules date sensibile, inclusiv informații despre pierderile suferie de forțele armate ucrainene, arată un raport al Centre for Eastern Studies (OSW).
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarta, a respins vehement acuzațiile SBU, calificându-le drept „propagandă anti-ungară din partea Kievului”. Budapesta a ripostat rapid prin expulzarea a doi membri ai personalului ambasadei ucrainene, ceea ce a determinat Kievul să expulzeze în schimb doi diplomați maghiari.
Disputa diplomatică a culminat cu reținerea ostentativă și deportarea unui fost angajat al ambasadei ucrainene de către autoritățile ungare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhiy Tykhyi, a condamnat acțiunile Ungariei drept o „vânătoare de vrăjitoare” alimentată de „isteria antiucraineană”.
Are legătură spionajul ungar cu poziţia Budapestei faţă de aderarea Ucrainei la UE?
Repercusiunile au avut un impact direct asupra eforturilor diplomatice. La 11 mai, ministrul adjunct ungar de externe, Levente Magyar, a anulat consultările interguvernamentale programate pentru ziua următoare la Uzhhorod. Aceste discuții, organizate în urma vizitei viceprim-ministrului Olha Stefanishyna la Budapesta la 29 aprilie, urmau să abordeze preocupările de lungă durată ale Budapestei cu privire la politica Kievului față de minoritatea maghiară.
Momentul arestărilor, chiar înainte de consultările programate, sugerează o totală lipsă de încredere a Ucrainei în rezolvarea impasului doar prin diplomație.
Analiștii consideră că obiectivul Kievului ar putea fi de a exercita presiuni suplimentare în cadrul discuțiilor bilaterale și de a stimula statele membre ale UE să influențeze Ungaria, în special în ceea ce privește obstrucționarea de către aceasta a integrării europene a Ucrainei.
Din februarie, Ungaria a blocat în mod constant deschiderea primului grup de negocieri pentru aderarea Ucrainei la UE, chiar dacă nu se opune progreselor Moldovei. Semnalele de la Bruxelles, inclusiv din partea vicepreședintelui Comisiei Europene, Kaja Kallas, care fac aluzie la măsuri alternative în cazul în care Ungaria își menține veto-ul, este posibil să fi încurajat strategia Kievului.
Natura presupusei colectări de informații - sondarea terenului pentru eventuale acțiuni ostile într-o regiune etnic diversă cu legături istorice cu coroana maghiară - a ridicat suspiciuni la Kiev cu privire la intențiile pe termen lung ale Budapestei.
În plus, raportul SBU privind încercările de a obține date din prima linie a alimentat îngrijorările cu privire la utilitatea potențială a unor astfel de informații pentru Rusia.
Acuzațiile de spionaj amenință poziția Ungariei în UE și NATO
Pe plan intern, tensiunile sporite ar putea avantaja guvernul maghiar, care a desfășurat în mod constant o campanie antiucraineană. Guvernul premierului Viktor Orbán prezintă adesea aderare a Ucrainei la UE drept o amenințare semnificativă la adresa intereselor naționale și acuză Kievul de persecutarea minorității maghiare din Zakarpattia.
La 13 mai, Viktor Orbán a acuzat partidul TISZA, principala forță de opoziție din Ungaria, condusă de Peter Magyar, de implicare în operațiunea ucraineană de contrainformații.
Această acuzație vine la doar câteva zile după ce Magyar a făcut publică o înregistrare din aprilie 2023 în care ministrul apărării Kristof Szalay-Bobrovniczky declara că guvernul de la Budapesta „se rupe de mentalitatea păcii” și creează forțe armate „gata de luptă”. Orbán pare să încerce să asocieze acțiunile SBU cu opoziția, deturnând astfel atenția de la recentele dezvăluiri dăunătoare făcute de Magyar.
Dezvăluirea activității de spionaj a Ungariei în Ucraina marchează o escaladare fără precedent a relațiilor, care ar putea duce la o erodare și mai mare a încrederii în Budapesta, atât în cadrul UE, cât și în cadrul NATO, dacă acuzațiile sunt confirmate in urma unor anchete judiciare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News