Tancurile germane Leopard 2 oferite Ucrainei vor fi reparate într-un centru de mentenanţă din Polonia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri Leopard 2 de producție germană
Tancuri Leopard 2 de producție germană

Germania, Polonia și Ucraina au semnat vineri un acord de mentenanță pentru tancurile Leopard fabricate în Germania, prin care tancurile furnizate Ucrainei vor fi reparate de industria militară de apărare. Noile tancuri Leopard 2 furnizate Ucrainei de către statele occidentale vor fi întreținute și reparate într-un centru militar din Polonia, s-a anunțat vineri. 

Miniștrii apărării din Ucraina, Polonia și Germania au convenit asupra acestui plan în timpul discuțiilor de la Ramstein, o bază aeriană americană din Germania. Miniștrii apărării din mai multe țări au purtat discuții privind înarmarea Ucrainei la o zi după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat Kievul. Aliații occidentali speră că tancurile ar putea ajuta Ucraina să recupereze teritoriu de la Rusia într-o contraofensivă așteptată în primăvară.

"Ideea este să fie situat cât mai aproape posibil de Ucraina pentru ca (tancurile) să poată intra în reparaţii cât mai repede", a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, la baza americană Ramstein din vestul Germaniei, unde s-au reunit reprezentanţii statelor care oferă Ucrainei ajutor militar pentru a o susţine în războiul cu Rusia.

Germania, Polonia, Finlanda, Portugalia, Spania şi Canada se numără printre aliaţii NATO care au trimis Ucrainei - sau urmează în curând să trimită - tancuri Leopard 2. Armata ucraineană a primit până în prezent 22 de astfel de tancuri, iar aliaţii i-au promis în total mai mult de 90 de unităţi, care ar urma să ajungă în Ucraina treptat până anul viitor.

Pe lângă tancurile Leopard 2 au fost promise Ucrainei circa 100 de tancuri Leopard 1, un model mai puţin avansat şi conceput în anii '60. Acestea din urmă vor fi recondiţionate şi livrate Ucrainei anul acesta şi anul viitor.

Centrul de reparaţii din Polonia va costa între 150 şi 200 de milioane de euro şi ar urma să-şi înceapă activitatea către sfârşitul lunii mai, a precizat în faţa presei ministrul Pistorius.



Întrebat despre perspectivele Ucrainei de a deveni membră a NATO, o solicitare insistentă a Kievului, ministrul german al apărării a spus că toate statele Alianţei văd Ucraina drept un viitor membru, dar a adăugat că acum, "în primul şi în primul rând", accentul trebuie pus pe ajutorul militar oferit acestei ţări pentru a se putea impune în faţa Rusiei pe câmpul de luptă.

Cât despre tipurile de arme de care Ucraina ar avea nevoie în mod special la ora actuală, el a menţionat că prioritară în furnizarea de echipamente militare trebuie să fie în continuare "consolidarea apărării antiaeriene" a Ucrainei. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel