Talibanii le transmit celor care au colaborat cu NATO în timpul „ocupației” să se „căiască”, dar să nu le fie frică

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: US Army
Sursă foto: US Army

Talibanii le-au cerut luni interpreţilor forţelor internaţionale să se "căiască", dar să rămână în Afganistan după plecarea trupelor occidentale, relatează Agerpres, citând AFP.

Insurgenţii îi asigură într-un comunicat pe afganii deveniţi translatori pentru forţele internaţionale că "nu vor fi expuşi la niciun pericol" din partea lor şi că "nimeni nu trebuie să părăsească ţara".

"Mulţi afgani s-au rătăcit pe parcursul ultimilor 20 de ani de ocupaţie şi au lucrat cu forţele străine ca interpreţi, gărzi sau altceva, iar acum că forţele străine se retrag le este frică şi încearcă să plece din ţară", se arată în comunicat.

"Emiratul islamic doreşte să le transmită că ar trebui să se căiască pentru ce au făcut în trecut şi să nu se mai angajeze în viitor în astfel de activităţi, similare cu o trădare împotriva islamului şi a propriei lor ţări. Dar nimeni nu trebuie să plece din ţară", subliniază talibanii.

Potrivit acestora, "Emiratul islamic nu caută necazuri, ci îi cheamă să se întoarcă la o viaţă normală şi să-şi servească ţara. Nu se expun la niciun pericol din partea noastră. Nu îi vedem ca pe duşmanii noştri, ci imediat ce vor abandona rândurile inamicului vor redeveni afgani obişnuiţi, în patria lor, şi nu trebuie să se teamă".

"Totuşi, dacă invocă un anume pericol pentru a obţine un aşa-zis azil, este problema lor şi nu a mujahedinilor", se mai menţionează în comunicat.

 

De frica repercusiunilor, traducătorii iau cu asalt ambasadele occidentale pentru a obține viză de imigrație după retragerea NATO



După accelerarea retragerii trupelor NATO, ce ar urma să se încheie cel târziu pe 11 septembrie, mii de traducători şi interpreţi ai ambasadelor şi forţelor militare internaţionale iau cu asalt consulatele sperând să obţină o viză de imigraţie, de teama represaliilor în cazul în care talibanii se întorc la putere la Kabul.

În ultimii ani, vizele acordate de SUA s-au redus însă drastic, responsabili americani afirmând că unii extremişti se dau drept traducători. Potrivit ambasadei americane la Kabul, circa 18.000 afgani aşteaptă procesarea cererilor, iar potrivit unui raport al universităţii Brown un număr similar de angajaţi afgani au primit deja viză, în ultimii 20 de ani.

Guvernul britanic a afirmat în ce-l priveşte că doreşte să accelereze "relocarea" personalului său afgan, 1358 afgani fiind deja acceptaţi de Londra, iar alţi peste 3000 ar urma să beneficieze de acest program.

La rândul ei, Franţa a acordat începând de la sfârşitul lui mai circa 100 de vize unor angajaţi ai ambasadei şi altor servicii oficiale franceze de la Kabul, precum şi rudelor acestora. După retragerea armatei franceze din Afganistan, la sfârşitul lui 2012, mulţi interpreţi au afirmat că au fost ameninţaţi şi continuă să solicite viză pentru Franţa, dar au obţinut-o mai puţin de jumătate din cei 770 de afgani care erau atunci angajaţi ai guvernului francez.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel