Surprinzător, China nu a trimis observatori la ''marele exercițiu de salvare arctic'' al Rusiei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a desfășurat, recent, un impresionant exercițiu de salvare în Arctica, organizat și executat de Ministerul Situațiilor de Urgență, în care au fost implicate peste 60.000 de persoane. Exercițiul numit „Secure Arctic 2023” a inclus 16 scenarii și a avut loc în noi regiuni arctice rusești, de la Murmansk în vest până la Chukotka în est, pe un front de aproximativ 6.000 de km, amintind mai mult de ample manevre ale forțelor armate. ruse la nivel de regiune militară decât de un exercițiu al Ministerului Situațiilor de Urgență (Emercom).

 

Rusia a invitat și observatori străini la activități, 39 de reprezentanți din 13 țări așa-zis prietene fiind la fața locului pentru a observa antrenamentele majore de căutare și salvare desfășurate, potrivit unui articol din, 7 aprilie, al publicației rusești Rosiiskaya Gazeta.

Observatorii străini au fost din Belarus, Kazahstan, Mozambic, Serbia, Nigeria, Kirghizia, Bosnia și Herțegovina, Ghana, Iran, Laos, Mongolia, Arabia Saudită și Eswatini.

Desigur, este interesant aducerea în cadrul unei aceleiași activități a reprezentanților Iranului și Arabiei Saudite care, inclusiv, s-au rugat împreună, potrivit Rosiiskaya Gazeta, dar mai surprinzătoare este absența Chinei de la exercițiu, care în trecut sa declarat țară cu interese arctice.

În ultimii 20 de ani, China a trimis expediții de cercetare, a căutat să stabilească operațiuni miniere și de gaze și a imaginat o rețea de rute maritime care traversează Arctica, un „drum al mătășii pe gheață”, potrivit unei analize din decembrie 2022 a Rand Corporation.

China nu are deschidere directă la Oceanul Arctic și accesul său în regiune se bazează mai mult pe ape internaționale libere sau pe țări prietene cum ar fi Rusia , dar se pare că lucrurile nu stau chiar așa, deși liderul chinez Xi Jinping a efectuat o vizită fructuoasă. în Rusia într-o doua parte a lunii martie, cu puțin timp înainte de exercițiu.

Exercițiul a avut loc cu câteva câteva săptămâni înainte ca Rusia să-și încheie președinția de doi ani în Consiliul Arctic, precizează publicația norvegiană Barents Observer.

Pe lângă numărul redus de prieteni ai Rusiei, care au trimis observatori la exercițiu și absența notabilă a Chinei, se mai remarcă și capacitatea organizatorică a noului șef al Ministerului rus al Situațiilor de Urgență (Emercom), Aleksandr Kurenkov, care de la numirea sa ( mai 2022) în această funcție, a reușit într-un timp destul de scurt să organizeze această funcție amplă desfășurare de forțe în Arctica.

Kurenkov provine de la FSB (succesorul KGB) și înainte de numirea sa la Emercom a ocupat funcția de șef adjunct al Gărzii Naționale a Rusiei (Rosgvardia). Se pare că se află într-o misiune în Ucraina în timpul primelor luni de atac al Rusiei asupra țărilor vecine, potrivit Barents Observer.

Ministrul Kurenkov a preluat postul după moartea predecesorului Yevgeny Zinichev într-un accident în timpul exercițiului anterior al ministerului în zona arctică din 2021. În circumstanțe neclare, Zinichev ar fi murit când încercați să salveze un cameraman care să-și ia seama pe o stâncă în apropierea orașului Norilsk. .

Este interesant că și actualul ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu, înainte de a ajunge în acest post foarte important, a fost ministru al Situațiilor de Urgență.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel