Rusia a declanșat ireversibilul: Summitul NATO de la Vilnius va însemna cea mai mare transformare a NATO din ultima jumătate de secol (DSG NATO)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Summitul NATO de la Vilnius se profilează drept unul dintre cele mai pivotale evenimente din ultimele decenii, fiind de așteptat ca Alianța nord-atlantică să-și ajusteze profund mecanismele de răspuns militar, care vor însemna, probabil, și consolidarea conceptului ”deterrence by denial”(descurajare prin negare/interzicerea accesului), o ”apărare totală”, ce va extinde scutul NATO dincolo de domeniul militar. Vorbim de o strategie integrată, care va reuni planurile militare naționale și regionale, dar și modificări la nivelul unităților de luptă.

”La Vilnius vom aproba cea mai importantă transformare de doctrină militară a NATO din ultima jumătate de secol”, confirmă Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

După căderea Zidului Berlinului, NATO a înțeles că riscurile unei confruntări cu URSS era minim. A urmat o lungă în care Alianța și-a redus dramatic forțele (convenționale și nucleare) și a redus constant cheltuielile pentru apărare. De asemenea, după 90 NATO și-a schimbat paradigma generală de la apărarea teritorială, inclusiv apărarea avansată condusă de formațiuni mari și grele, la răspunsul la criză, bazat pe capacități expediționare - unități mai dislocabile, dar și mai mici și mai ușoare. Alianța s-a concentrat, cu succes mai mare sau mai mic, pe managementul crizelor.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană

Dar iată că agresiunea nejustificată a Federației Ruse în Ucraina a generat efectul invers decât cel scontat de Moscova: NATO a demarat o serie de măsuri pentru a-și adapta forțele și structura de comandă, astfel încât Alianța să poată reacționa eficient. Triplarea dimensiunii Forței de Răspuns a NATO (NRF) este una dintre aceste măsuri.

Moscova a folosit în ultimii ani o serie întreagă de activități hibride, amenințări militare convenționale și nucleare, dar și așa-numitul concept Anti-Access/Area Denial (A2/AD), care sunt acțiuni de interzicere a accesului statelor Alianței în special în Marea Neagră.

 

Decizii ”absolut istorice” la Vilnius

Flancul Estic al NATO

Acțiunea agresivă a Rusiei a primit un răspuns din partea NATO, iar lucrul acesta s-a văzut anul trecut, la Summitul NATO de la Madrid, iar deciziile luate acolo vor fi continuate și concretizate la Vilnius

Invitat la DefenseRomânia, Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, merge mai departe și dezvăluie că deciziile de la Vilnius ”vor fi istorice”, întrucât vom avea o coerență a strategiei Alianței ”cum nu am avut vreodată”.

”Nu putem intra în detalii, pentru că sunt prea sensibile,și nu trebuie să vorbim prea mult de elemente militare sau de intelligence, () dar ce se va aproba la Vilnius va fi cea mai importantă transformare de strategie militară, planificare militară, structură de forțe și comandamente ale NATO, din ultimii 50 de ani”, a afirmat Geoană.

Oficialul Alianței vorbește probabil și de măsuri precum integrarea planurilor militare naționale și regionale, dar și modificări la nivelul unităților de luptă.

 

Sprijinul pentru Ucraina rămâne neclintit

Foto: Obuzier livrat de Statele Unite ale Americii, ca parte a pachetului de asistență de militară pentru Ucraina

Secretarul general adjunct al NATO a confirmat că la Summit va exista un mesaj puternic pentru Ucraina, dar a adăugat că ”nu vedem un consens în interiorul NATO” pentru aderarea la NATO a Ucrainei. ”Cred că și președintele Zelenski înțelege că,în timp ce se derulează un război atât de complicat, subiectul aderării formale a Ucrainei la NATO trebuie amânat pentru un moment ulterior”.

Geoană confirmă informațiile privind ridicarea nivelului de cooperare cu Ucraina, prin înlocuirea Comisiei cu un nou format: Consiliul NATO-Ucraina. ”Este foarte posibil să îl avem pe președintele Zelenski la masă. Nu va fi membru, dar vom avea un instrument politic foarte important”, a subliniat oficialul.

Geoană se declară optimist că Ucraina poate schimba ”dinamica războiului”, iar rezultate în acest sens se vor vedea în viitoarele câteva luni. ”O schimbare dramatică a situației de pe front nu se va întâmpla într-o săptămână-două”, dar NATO anticipează o ofensivă de succes, cu care Ucraina să schimbe dinamica războiului, explică oficialul NATO.

Obiectivul este ca Rusia să înțeleagă că Ucraina este prea puternică și sprijinul NATO pentru Kiev este prea solid, pentru ca Moscova poată câștiga ceva din acest război, conchide Geoană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel