NATO pregătește schimbări majore: O nouă Strategie de răspuns pentru Rusia / Comandamentul de la Sibiu, posibil Cartier general pentru trupele NATO din sudul Europei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

NATO elaborează o nouă strategie care să răspundă la noua realitate geopolitică generată de războiul declanșat de Putin în Ucraina, scrie ElPais. Acest nou plan este de așteptat să fie aprobat la un summit de la Vilnius, în iulie.

NATO finalizează reforma strategiei comune de combatere a amenințării Rusiei, pe fondul invaziei din Ucraina și a amenințărilor constante ale Kremlinului, relatează, publicația spaniolă El Pais, făcând referire la surse din cadrul Alianței.

Miercuri, la Bruxelles a avut loc o întâlnire a Secretarului General NATO cu liderii militari ai statelor membre Alianței, unde au analizat noua strategie.

Imagine ilustrativă: Reuniune NATO la Bruxelles

Documentul de aproximativ 4.000 de pagini,  așteptat să fie adoptat în marja Summitului de la Vilnius, din iulie a.c., va fi adaptat noii realități geopolitice declanșată de invazia rusă, iar măsurile cuprinse în noua strategie fiind „cea mai mare reconfigurare de la Războiul Rece”, au explicat interlocutorii publicației spaniole, care au participat la elaborarea strategiei.

E vorba despre prima Strategie integrată a NATO din ultimele trei decenii, care va reuni planurile naționale și regionale.

 

NATO modifică abordarea 

Foto: Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO

Strategia va cuprinde proceduri militare revizuite.

Spre exemplu, viteza de reacție va crește prin mutarea centrului de greutate dinspre unitățile militare mari, către unități de luptă cu dimensiuni mai mici, de nivel batalion.

Mai presus de toate, documentul analizează și actualizează diferitele amenințări ale Kremlinului (atacuri militare, cibernetice, hibride) și stabilește răspunsurile Alianței la aceste scenarii.

„Planurile regionale (așa cum se numește strategia - n. ElPais) vor însemna mai multe trupe pregătite pentru luptă în întreaga Alianță”, a declarat amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO.

 

România, un rol mai important

Foto: Comandamentul NATO de la Sibiu -  Headquarters Multinational Corps South-East

În perspectiva Summitului de la Vilnius din iulie, oficialii NATO intenționează să facă unele modificări în ceea ce privește structurile NATO. Astfel, se pare că vor fi create două noi cartiere generale: unul pentru nordul și unul pentru sudul Europei, scrie BusinessInsider.

Cele două structuri de comandă se vor afla în subordinea Statului Major al Comandamentului Aliat pentru Operații (Allied Command Operations - ACO) de la Mons, Belgia, unul din cele două comandamente strategice ale NATO, alături de Comandamentul Aliat pentru Transformare (ACT), din Norfolk, SUA.

Dacă pentru nordul Europei se vorbește de Munster (Germania) și Szczecin (Polonia) - în sud, trupele terestre ale NATO ar urma să fie conduse de la Sibiu, care acum găzduiește Comandamentul NATO - Corpul Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE).

 

NATO elaborează planuri de apărare actualizate și legate geografic

Exercițiu NATO

Planurile vor răspunde la două amenințări principale: Rusia și grupările teroriste. Strategia conține și instrucțiuni pentru apărarea locațiilor cheie.

Publicația spaniolă mai precizează că Strategia va opera la diferite niveluri:

  • cele naționale,

  • așa-numita „pălărie strategică”, care acoperă trei mari regiuni (Atlanticul de Nord, Europa Centrală și Sudul - din Spania până în Turcia)

  • o analiză detaliată a amenințărilor și răspunsurilor, pentru: terestru, maritim, aerian, spațiu și spațiu cibernetic

Sunt luate în calcul mai multe tipuri de amenințări și scenarii: de la posibilitatea ca Rusia să desfășoare mii de soldați la granițele flancului estic al Alianței până la vulnerabilitatea infrastructurii țărilor NATO. 

Abordare 360 ​​de grade a amenințărilor

Summitul de la Madrid a accelerat așa-numitele Planuri Regionale. În noua schemă, angajamentul de a consolida doar flancul estic este înlocuit o apărare pe bazele așa-numitei „abordări 360 ​​de grade”; adică a întregului teritoriu.

Noua strategie va pune accentul pe utilizarea unităților de luptă la nivel de brigadă (formate din aproximativ 5.000 de militari) care se pot deplasa fără structuri fixe și pot fi desfășurate mai rapid și flexibil( cu vehicule, tancuri și avioane, care să fie pre-prepoziționate).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel