Summitul Iniţiativei celor Trei Mări vine la București. Țările UE din partea de est a Europei vor să rezolve o mare problemă: Interconectarea

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Twitter Three Seas Initiative
Sursa foto: Twitter Three Seas Initiative

La Palatul Cotroceni începe astăzi Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), o platformă politică a ţărilor membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală şi de Est. La finalul reuniunii va fi adoptată Declaraţia de la Bucureşti, ocazie cu care Grecia va deveni cea de-a 13-a ţară participantă la iniţiativă. 

Inițiativa celor Trei Mări (Baltică, Adriatică, Marea Neagră) reprezintă o platformă politică și economică de consolidare a rezilienței statelor UE din estul Europei și din Balcanii de Vest prin consolidarea conectivității regionale și construirea interconexiunilor strategice ale infrastructurii de transport, energie și rețele digitale pe axa Nord-Sud.

La Summitul de la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia potenţialul Iniţiativei celor Trei Mări de a contribui la reducerea decalajelor de dezvoltare dintre ţările participante şi restul statelor membre ale Uniunii Europene, prin consolidarea conectivităţii strategice pe axa Nord-Sud.

Cele 12 state participante (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia) vor adopta la finalul discuţiilor declaraţia comună a summitului. Documentul va constitui un reper important pentru activităţile viitoare ale Iniţiativei, vizând direcţiile de acţiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei şi al digitalizării.

Prin adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti, Grecia va deveni cea de-a 13-a ţară participantă la Iniţiativă, în timp ce Ucraina şi Republica Moldova vor obţine calitatea de state participante asociate.

O altă decizie importantă ce se va lua la Bucurește este invitarea Ucrainei şi Republicii Moldova de a participa la lucrări ca state asociate. Acest nou statut presupune posibilitatea ca cele două state să se asocieze în proiectele prioritare I3M și implicarea în Fondul de Investiții și viitorul Fond de Inovare, inclusiv putând beneficia de investiții. Practic, un stat participant asociat are un statut similar cu cel de stat participant (membru plin) al I3M, cu excepția participării la luarea deciziilor.

Partenerii strategici ai I3M (SUA, Comisia Europeană, Germania) vor fi reprezentați la Summit.

Statele Unite ale Americii şi-au reafirmat sprijinul de neclintit faţă de obiectivele Iniţiativei celor Trei Mări, dar şi disponibilitatea de a colabora îndeaproape cu ţările partenere pentru a avansa acest format. Reprezentantul special pe probleme climatice John Kerry va conduce delegaţia americană la summit.

Vor fi adoptate decizii importante privind consolidarea și diversificarea instrumentelor financiare ale Inițiativei și privind direcțiile viitoare de acțiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transporturi, energie și digitalizare.

 Pe agenda Summitului va fi inclus în premieră, la inițiativa României, subiectul securității cibernetice.

Lista revizuită a proiectelor I3M prioritare, include interconectarea în cele trei domenii cheie - transport, energie, digital – cu obiectivul consolidării sprijinului politic pentru aceste proiecte, inclusiv la nivelul Uniunii Europene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel