Sudanul lasă Rusia fără port strategic la Marea Roșie? Moscova pusă să aştepte renegocierea unui acord încheiat pe 25 de ani

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
O navală a Marinei Ruse în Marea Roşie - Port Sudan. Sursa Foto: Marina Rusă
O navală a Marinei Ruse în Marea Roşie - Port Sudan. Sursa Foto: Marina Rusă

Guvernul de tranziție al Sudanului are ca obiectiv de politică externă renegocierea acordul pentru stabilirea unei baze navale ruseşti în Marea Roșie. Acordul a fost semnat de fostul guvern sudanez cu Rusia. Vestea că Rusia ar putea fi lăsată fără un port strategici la Marea Roșie a fost dată chiar de către agenția de știri RIA Novosti, care citează declaraţiile șefului Statului Major al Armatei Sudaneze.

Observațiile șefului Statului Major al Armatei Sudaneze, Mohammed Osman al-Hussein, vin să confirme, într-o oarecare masură, informaţiile apărute în luna aprilie că autoritățile  sudaneze au suspendat un acord cu Rusia pentru stabilirea unei baze navale în Marea Roșie.

Ambasada Rusiei la Khartoum a declarat la momentul respectiv că nu a fost încă notificată cu privire la decizia Sudanului de a suspendat acest acord.

Timp de mai mulţi ani, Sudanul a fost dependent militar de Rusia din cauza sancțiunilor impuse de Washington împotriva guvernului fostului președinte Omar al-Bashir.

Președintele rus Vladimir Putin a purtat discuții cu Bashir în 2017 privind înființarea unei baze navale în Port Sudan, pe coasta Mării Roșii a Sudanului.

Fostul președinte sudanez  a venit la putere în 1989 în urmă unei lovituri de stat militare și a condus cu mâna de fier Sudanul până în luna aprilie a anului 2019.

Statele Unite au scos Sudanul, în decembrie 2020, de pe lista neagră a statelor care finanţează şi susţin terorismul, după ce țara a fost de acord să normalizeze legăturile cu Israelul.

 

Rusia fără port strategic la Marea Roșie?

 

„Suntem în proces de renegociere a unui acord semnat între fostul guvern al Sudanului și Rusiei cu privire la un proiect militar rusesc pe coasta sudaneză a Mării Roșii”, a spus Mohammed Osman al-Hussein, potrivit The Moscow Times.

Mohammed Osman al-Hussein a precizat pentru RIA Novosti că acordul poate fi continuat dacă Sudanul considera că îi aduce suficiente beneficii.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Kremlinul a luat la cunoştinţa informaţiile privind decizia Sudanului și că „va rezolva această problemă” printr-un „contact permanent” cu oficialii sudanezi.

Al-Hussein a adăugat că actuala revizuire a acordului bazei navale rusești este legală, deoarece nu a fost aprobată de consiliul legislativ al Sudanului, organismul care ratifică acordurile internaționale, sub administrația anterioară.

O bază navală rusă pe coasta Mării Roșii a Sudanului ar oferi Moscovei un punct de sprijin pe linia de coastă a unei căi navigabile care crește rapid în importanţa strategică.

Acesta ar fi a doua bază a Moscovei dincolo de granițele fostei Uniuni Sovietice. În 2017, Rusia a semnat un contract de închiriere pe 49 de ani cu Siria pentru o bază în orașul portuar nordic Tartus, la Marea Mediterană.

Construcția unei instalații logistice a Marinei Ruse în Sudan a fost raportată în noiembrie anul trecut. În conformitate cu condițiile acordului, Sudan va închiria către Marina Rusă o bază pentru desfășurarea a până la patru nave de război, inclusiv cele cupropulsie  nucleară. 

La sfârşitul anului trecut, în luna decembrie, am precizat într-o scurtă analiză că Rusia și Sudanul au semnat un acord pentru înființarea unui centru logistic militar pentru Marina Militară Rusă în orașul Port Sudan de la Marea Roșie. În schimbul permisiunii Sudanului de a înființa baza, Rusia va furniza statului african arme și echipamente militare.

Acordul a fost semnat pe 1 decembrie, iar centrul logistic pentru submarinele nucleare ar urma să fie utilizat și pentru staționarea navelor rusești, pentru a permite transportul de arme în și în afara națiunii africane.

Se așteaptă ca baza navală să fie construită pe coasta sudaneză la mică distanță de Portul Sudan, principalul port comercial al țării. Acordul permite Rusiei să staţioneze simultan până la patru nave ale Marinei Ruse, inclusiv cele cu propulsie nucleară și o garnizoană formată de până la 300 de militari și personal civil, fără a include personalul care asigură securitatea bazei. Tot personalul rus, al cărui număr poate fi mărit, se va bucura de imunitate diplomatică.

Acordul a fost încheiat pentru o perioadă de 25 de ani și poate fi prelungit automat cu 10 ani dacă niciuna dintre părți nu se opune acestuia.

Rusiei i se va acorda dreptul de a importa arme și echipamente militare necesare pentru operarea bazei sale, prin aeroporturile și porturile sudaneze, fără taxe și fără ca autoritățile locale să poată controla încărcătura. În schimb, Sudanul va primi din partea Rusiei asistență gratuită în operațiunile de căutare, salvare și sprijin.

Rusia încearcă de câțiva ani să stabilească un punct militar strategic pe coastele Cornului Africii. După ce Djibouti a respins o cerere a Rusiei, Kremlinul a apelat la Sudan pentru a-și reafirma prezența în regiune (pierdută de la închiderea în 1977 a bazei sovietice din Somalia).

Situat peste Golful Aden, Sudanul se bucură de o poziție strategică în inima unei importante răscruci de rute maritime, unde tranzitează aproape 10% din mărfurile lumii.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel