SUA trimit un al doilea distrugător în nordul Europei. USS Porter, dotat cu sistemul Aegis, va patrula în Marea Baltică

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
USS Porter (DDG 78), în Germania / Foto: US NAvy
USS Porter (DDG 78), în Germania / Foto: US NAvy

Misterul din jurul reîntoarcerii, oarecum surprinzătoare, a distrugătorului american USS Porter (DDG-78) în Europa, după doar cinci luni de la plecarea sa, începe să se lămurească. Nava, din clasa Arleigh Burke, a sosit, pe 2 martie la Rostock, în Germania, pentru o vizită programată în port, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a șasea (SIXTHFLT) a SUA.

Pe 23 februarie, distrugătorul Porter se afla în portul Funchal (Insula Madeira, Portugalia) la o distanță de aproximativ 4.000 de km față de destinația sa actuală, după ce traversase Atlanticul, plecând de la baza din Norfolk, Virginia.

Misiunea distrugătorului, dotat cu sistemul antibalistic din clasa Aegis precum și cu un număr mare de rachete de croazieră, este de menținere a securității și stabilității în zona baltică, care în actualul context tensionat de securitate din Europa poate deveni rapid una de confruntare dintre Rusia și NATO.

”Prezența navei în Marea Baltică demonstrează angajamentul continuu al Marinei SUA față de securitate și stabilitate în regiune și consolidează legătura puternică dintre Statele Unite și Germania”, precizează SIXTHFLT, care face și câteva referiri la strâmtoarea Skagerrak, una dintre cele mai aglomerate din lume și evident un obiectiv strategic a cărui importanță a crescut foarte mult după 24 februarie 2022.

”Înainte de a ajunge la Rostock, ”Porter” a tranzitat strâmtoarea Skagerrak, care leagă Marea Nordului de Marea Baltică. Skagerrak are o lungime de aproximativ 150 de mile și necesită o vigilență sporită și susținută din partea echipajului pe tot parcursul tranzitului”, potrivit SIXTHFLT.

„Echipajul continuă să funcționeze fără probleme și profesional”, a precizat comandantul  USS Porter, Cmdr. Joe Hamilton. „Ne antrenăm în mod constant abilitățile noastre de navigatori și ne bucurăm de oportunitatea de a opera în mediul provocator pe care îl oferă strâmtoarea daneză.”

Pe lângă ”Porter”, în Marea Baltică operează și distrugătorul USS Arleigh Burke (DDG-51) care, pe 17 februarie, ajunsese la Stockholm, iar pe 28 februarie, participa la faza finală a exercițiului NATO Vigilance Activity Neptune Strike 2023-1 (NEST 23.1) alături de fregata germană FGS Hessen.

USS Arleigh Burke a plecat de la baza Rota din Spania în misiunea de patrulare (cea de-a treia) pe 2 februarie, pentru o perioadă  de aproximativ patru luni, care pe lângă Marea Baltică va cuprinde cu siguranță și alte zone critice cum ar fi Marea Nordului, cea a Norvegiei, precum și Marea Barentz.

Din profilul misiunii actuale, distrugătorul Porter va acționa, cel mai probabil, în cadrul Divizionului 60 Distrugătoare (Task Force 65)/ SIXTHFLT cu sediul la Rota, Spania.

Astfel, numărul de distrugătoare alocat teatrului european și celui african crește de la patru la cinci. La începutul anului 2022, Casa Albă a decis să mărească numărul de distrugătoare din Task Force 65 la șase, dar deocamdată nu se cunoaște când va ajunge la Rota ultimul dintre acestea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel