SUA, supărate pe Europa. Moment de sinceritate despre bunul simț în politică

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
Mike Pompeo și Donald Trump
EXCLUSIV
Mike Pompeo și Donald Trump

Puțini au fost ziariștii care au relatat despre discursul secretarului de stat Mike Pompeo de la Bruxelles, din această săptămână. Aflat la întâlnirea liderilor țărilor NATO, Pompeo a avut o poziție clarificatoare cu privire la așteptările administrației Trump în ceea ce privește "capitularea" Europei în față unor națiuni ca Iran, China sau Rusia.

Cu un limbaj onest şi viguros, cu o prezență de spirit care demonstrează maturizarea politică a administrației americane, secretarul Pompeo a remarcat că "Principled Realism", adică "bunul simț ", principiul de bază înscris în Strategia Națională de Securitate a SUA, pare a numai exista, efectiv, atunci când țările europene se opun din ce în ce mai mult rolului SUA în asigurarea securității europene. Pompeo a declarat că numai datorită autorității militare incontestabile ale SUA, Europa s-a bucurat, după cel de-al doilea război mondial, de o perioadă atât de lungă de pace şi prosperitate, armata americană fiind cea care a apărat vestul european în timpul războiului rece.

,,Nu am câștigat războiul rece" pentru a vedea astăzi creșterea şi instituţionalizarea politicilor împotriva statului Israel. Cu îngrijorare observăm cu multe țări se bulucesc să voteze pentru Cuba sau Venezuela la comisia ONU pentru drepturile omului, dar condamnă permanent Israel pe această temă. Aceste politici instituționalizate împotriva Israel sunt efecte ale lipsei unui logici elementare în politica internațională. Criticând sever crestele numărului de acțiuni împotriva Israel, precum şi întărire a unei atitudini ostile împotriva acestui stat, secretarul Pompei a declarat: "rolul conducător al SUA ne-a permis tuturora să ne bucurăm de cea mai mare înflorire umană una din istoria modernă. Noi am câștigat războiul rece, Noi am câştigat pacea. Noi am reunificat Germania.... acest model de conducere președintele Trump doreşte, curajos, să îl recompună."

Discursul american vine ca un duș rece peste leaderii europeni care au din ce în ce mai puternice politici împotriva autorității militare americane. Referindu-se la modă tratatelor internaționale, secretarul de stat american a subliniat că indiferent de numărul de tratate internaționale semnate, Europa nu este mai sigură din punct de vedere militar fără prezența americană. Secretarul de stat a a continuat cu câteva principii fundamentale pentru înțelegerea corectă a poziției SUA: "Multilateralismul a ajuns să fie considerat ca un scop în sine. Cu cât mai multe tratate semnăm, cu atât se presupune că suntem mai în siguranță. Cu câți mai mulți birocrați avem cu atât se presupune că munca este mai bine realizată. A fost vreodată acest lucru adevărat? Este sistemul existent la ora aceasta, eficient pentru oamenii din întreaga lume?"

Această mânie de a semna tratate prin care să fie introduse țări care nu au nici o capacitate economică, industrială sau militară de a produce securitate şi siguranță, devine un punct de tensiune în interiorul NATO. Este cunoscută metodă preferată a birocrației europene de a semna cât mai multe tratate şi cât mai multe declarații, care să oblige semnatarii, măcar politic, dacă nu şi juridic, să promoveze politicile ei dominatoare. Acesta tehnică diplomatică pare a irita Washington, mai puţin dispus la semnarea unor documente ineficiente şi mai mult înclinat spre simplificarea limbajului politic, devenit în Europa sufocant pentru interesele SUA. O astfel de poziționare fermă împotriva birocrației europene vine să confirme, încă o dată, lipsa de apetență a administrației Trump față de lexiconul artificial şi dicționarul fals al jocului diplomatic european.

În această linie, mesajul lui Pompeo a fost şi mai dur în ceea ce privește Iran

Secretarul de stat a reafirmat ferm şi în termeni clari dorința țării sale că statele europene să nu încerce să joace dublu în raport cu sancțiunile economice dure impuse Iranului. Atrăgând atenția asupra tentației europene de a desconsidera această poziție americană, Pompeo a reamintit tuturor europenilor că Iran tocmai a testat o rachetă cu rază medie de acțiune, capabilă să atingă continentul european şi posibil purtătoare de încărcătură nucleară. Sensul dur al cuvintelor diplomatului american nu a scăpat urechilor fine europene, sensul mesajului fiind îndreptat spre Franța şi Germania, care joacă, astăzi, unul dintre cele mai periculoase jocuri politice de după încheierea războiului rece. Mai mult americanul s-a întrebat, retoric desigur, cum poate Europa să ducă o politică paralelă cu cea a SUA, în dosarul nuclear iranian, atâta timp cât securitatea continentului este amenințată atât de grav. "Principled Realism", bunul simț, declara secretarul de stat, pare a lipsi, atunci când aliații europeni duc o astfel de politică contradictorie.

Despre China, diplomatul american a susținut poziţia cunoscută a președintelui Trump care acuză aceasta superputere de nerespectarea prevederilor Organizației Mondiale a Comerțului precum şi de spionaj industrial la scară mondială. Atunci când lăsăm aceste lucruri să se întâmple, a subliniat Pompeo, nu putem să avem o poziție serioasă cu privire la sistemul Orwellian al drepturilor omului în China. Iar chinezii ştiu acest lucru şi exploatează această lipsă a noastră.

O concluzie, care ține loc şi de avertisment, a modelat viitorul dialog de autoritate al SUA cu partenerii săi NATO, Pompeo declarând că "actori rău intenționați au exploatat lipsa noastră de conducere şi autoritate pentru propriul lor câștig şi în detrimentul nostru, al tuturora. Președintele Trump consideră că nimic nu poate înlocui statele-națiune, care sunt singurele capabile să ofere garanții de democrație şi bunăstare cetățenilor."

"Administrația Trump va continua să promoveze politici care să reaserteze suveranitatea noastră, care să reformeze ordinea liberală internațională. Dorim ca prietenii noștri să ne ajute prin exercitarea suveranității lor proprii. Noi dorim că ordinea internațională să servească pe cetățeni şi nu să îi controleze. America (SUA) intenționează să conducă - acum şi întotdeauna."

Notă: Titlul aparține redacției, textul autorului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel