SUA se grăbesc. Vor desfășura, în 2024, Tomahawk antinavă pe submarine pentru a contracara China. Nu este singura capabilitate modernă de rachete care vine în Pacific

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Marina SUA intenționează să înarmeze submarinele cu versiuni antinavă ale rachetei Tomahawk, o parte din eforturile Washingtonului de a crește capabilitățile militare pentru a fi cu un pas înainte în forțele maritime chineze, în special în jurul Taiwanului.

Versiunea Tomahawk „Maritime Strike” va fi implementată după 1 octombrie 2024, a declarat directorul de program, căpitanul Jon Hersey, potrivit Bloomberg (5 decembrie). Cele mai recente modele vor fi avea un nou sistem de ghidare care să le permită „să angajeze o țintă mobilă pe mare”, a spus el, adăugând că Marina a preluat, anul trecut, versiunea inițială pentru teste înainte de a o declara pregătită pentru luptă.

Lansarea noii versiuni a Tomahawk, se adăugă unui arsenal în creștere al SUA de rachete antinavă destinat să contracareze flota superioară numeric a Chinei. Prin instalarea pe submarine, Marina americană intenționează să-și mențină cât mai multe nave de suprafață în afara razei de lovire a rachetelor chineze bazate atât pe uscat cât și pe mare.

Rachetele vor fi desfășurate pe submarine din clasele Los Angeles și Virginia, care pot transporta până la 12 Tomahawk de atac terestru, potrivit Bloomberg, deși unele versiuni modificate ale clasei Virginia vor putea transporta până la 40.

Armele au o rază de acțiune de până la 1.000 de mile (1.600 de kilometri), potrivit lui Brent Sadler, cercetător senior în război naval și tehnologie avansată la Heritage Foundation, precum și fost submarinist și șef al Grupului consultativ Asia-Pacific al Marinei.

„Raza lungă oferă o mai mare distanță față de forțele chineze de rachete (…), iar acest lucru ar complica planificarea chineză pentru o blocare/invazie a Taiwanului”, a spus Sadler într-un e-mail. „Este nevoie de mai multă muncă pentru a dezvolta modul în care aceste rachete vor fi folosite pentru a copleși” forțele Chinei și a elimina suficiente nave pentru a „câștiga războiul”, a spus el.

Japonia ar putea și ea să disloce noua versiune antinavă a rachetei, având în vedere că urmează să se doteze cu versiunea de atac la sol. Departamentul american de Stat a notificat Congresul în această lună că Tokyo a fost autorizat să primească primele Tomahawk de atac la sol într-o vânzare evaluată la 2,35 miliarde de dolari pentru până la 200 de rachete.

„Dacă și Japonia primește această armă, acest fapt va adăuga un alt nivel de complexitate cu care chinezii vor trebui să se confrunte”, a spus Sadler.

China are 370 de nave și submarine în forța sa navală, inclusiv peste 140 de nave de luptă majore, a declarat Pentagonul în cea mai recentă evaluare a puterii militare chineze. Marina SUA are 291 de nave dislocabile. Forțele navale chineze sunt compuse în mare parte din nave și submarine moderne cu mai multe misiuni și și-a lansat anul trecut al treilea portavion, CV-18 Fujian.

Viceamiralul William Houston, comandantul forțelor submarine ale US Navy, a declarat pentru Bloomberg News că s-a angajat să lanseze Maritime Strike Tomahawk cât mai repede posibil, dar a subliniat că „programele de achiziții, modernizare și lansare sunt dinamice și influențate de o varietate de factori, inclusiv baza industrială și capacitatea șantierului naval.”

Arsenalul antinavă al Forțelor Armate americane include acum racheta SM-6 dezvoltată de RTX, lansată de pe nave de suprafață, și racheta LRASM (Long Range Anti-Ship Missile ) de la Lockheed Martin Corp. Poate fi lansată de bombardierul B-1B al Forțelor Aeriene și de puternica aeronavă F/A-18 E/F de pe portavioanele Marinei.

Pe lângă rachetele bazate pe mare și în aer, US Military va trimite, anul viitor, în zona Pacificului și sisteme dislocate la sol.

Se intenționează desfășurarea sistemului „Typhon” Strategic Mid-Range Fires (SMRF) în regiune în 2024, a declarat marți purtătorul de cuvânt, colonelul Rob Phillips, pentru Japan Times, subliniind observațiile anterioare ale generalului Charles Flynn, comandantul Forțelor Terestre americane din Pacific.

Sistemele „Typhon”, care folosesc rachete SM-6 (rază de acțiune 240 km) și rachete de croazieră Tomahawk (rază de acțiune de până la 2.500 km) modificate pentru lansare de la sol, vor fi, probabil, dislocate în Guam, deși oficialii țin secret acest lucru. „Nu voi spune unde și când, dar voi spune doar că le vom desfășura în regiune”, a spus Flynn, luna trecută, reporterilor la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax.

O desfășurare în Pacific a sistemelor de rachete bazate terestru, cu rază medie de acțiune, ar fi prima de la Războiul Rece. În timp ce Tomahawk asigură loviturile la mare distanță, versatila rachetă SM-6 este capabilă să asigure inclusiv interceptarea rachetelor hipersonice chinezești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel