SUA prelungesc prezența în România a legendarei Divizii 101 Aeropurtată. 4.000 de soldați ai unității de elită americane rămân la Kogălniceanu

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)
Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)

Prezența trupelor americane face parte din angajamentul președintelui Joe Biden de a consolida poziția americană în Europa, ca răspuns la invazia rusă din februarie 2022.

Pentagonul va menține câteva mii de soldați americani în sud-estul României timp de cel puțin nouă luni, cât mai aproape de războiul din Ucraina.

Noile trupele ale Diviziei 101 Aeropurtate vor ajunge în România în următoarele două luni și vor înlocui militarii americani deja prezenți la Kogălniceanu încă din 30 iulie 2022.

Înainte de anunțul de sâmbătă, nu era clar dacă Pentagonul își va menține la același nivel prezența militară de la Kogălniceanu.

Divizia 101 Aeropurtată  este una dintre unitățile americane de elită. Acești militari sunt în Europa, pentru prima dată în aproape 80 de ani, de la debarcarea din Normandia. Misiunea lor este protejarea flancul estic al NATO.

 

Militari americani și români, la Baza de la Kogălniceanu / Foto: 101st Airborne Division

Oficialii americani, citați de NYT, mai arată că misiunea va fi condusă de un general cu două stele și o serie de planificatori americani. Misiune a va dura 9 luni.

Trimiterea unui general de două stele care să fie aproape de zona de luptă, spun analiștii militari, ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la poziționarea trupelor și a armelor în cazul în care Rusia împinge războiul pe teritoriul NATO.

Bază Aeriană Mihail Kogălniceanu a devenit în ultimul an un centru de pregătire pentru forțele NATO din sud-estul Europei.

Foto: 101st Airborne Division

Forțele desfășurate în județul Constanța ar fi o primă linie de apărare dacă Rusia ar invada mai la vest, scrie publicația NYT.

 

NYT: În jur de 4.000 de soldați americani din legendara Divizie 101 Aeropurtată sunt în România

 

În acest moment, scriu americanii, în România se află în jur de 4.000 de soldați americani cu Divizia 101 Aeropurtată care sunt staționați la baza aeriană Kogălniceanu încă din vara trecută. Anterior, după invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie, exista un contingent mai mic din Divizia 82 Aeropurtată  care a fost trimis ca parte a unei forțe de reacție rapidă.

Potrivit comunicatului Armatei SUA, rotația trupelor americane în Europa „ar asigura că Statele Unite vor continua să fie bine poziționate pentru a oferi o poziție de descurajare și defensivă robustă alături de aliații noștri de pe continentul european”, a declarat armata într-un comunicat sâmbătă. „Statele Unite vor continua să își ajusteze postura după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”.

În prezent, SUA are în Europa aproximativ 12.000 de soldați americani, desfășurați în principal România și în vestul Poloniei, pentru a colabora cu forțele NATO din Polonia și Țările Baltice.

Forțele americane din România antrenează soldați de la aliații NATO din Bulgaria, Germania, Ungaria și Slovacia. Deși se află aproape de granița cu Ucraina, trupele americane din România nu antrenează forțele ucrainene pe sisteme de arme avansate care sunt expediate ucrainenilor.

CITEȘTE ȘI: Deschide celebra Divizie 101 Aeropurtată o prezență permanentă a SUA în România? Gen. Wheeler: Împreună putem descuraja orice invazie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel