Deschide celebra Divizie 101 Aeropurtată o prezență permanentă a SUA în România? Gen. Wheeler: Împreună putem descuraja orice invazie

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)
EXCLUSIV
Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)

Reputatul general american Robert E. Wheeler a oferit în exclusivitate DefenseRomania un interviu în care a abordat diferite teme, inclusiv prezența militară permanentă a trupelor americane în Românie.

În prezent în România se află mii de soldați americani, dar și soldați aliați din alte state NATO, exemplul cel mai elocvent fiind Grupul de Luptă al NATO în care Franța e națiune cadru.

Însă nu de puține ori s-a vorbit despre o posibilă prezență permanentă americană în România, subiectul fiind readus în discuție mai ales în contextul invaziei neprovocate generată de Federația Rusă în Ucraina.

SUA au dislocat o unitate de blindate de luptă Stryker ca urmare a invadării Ucrainei. Dacă inițial după invadarea Ucrainei au ajuns în România aproximativ 1.000 de soldați americani, numărul acestora a crescut la aproximativ 3.000. Ei s-au alăturat trupelor americane deja prezente la Deveselu și Kogălniceanu.

În România sunt prezenți și militari americani din legendara Divizie 101 Aeropurtată  – una dintre unitățile americane de elită - Acești militari sunt în Europa, pentru prima dată în aproape 80 de ani, de la debarcarea din Normandia. Misiunea lor este protejarea flancul estic al NATO.

 

Generalul american Robert E. Wheeler: Împreună putem descuraja orice inamic să invadeze România ori alte părți ale Europei

 

2. Divizia 10... (divizia-101-aeropurtata_13682900.jpg)

Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault) 

În tot acest context, în cadrul dialogului care a avut loc într-o ediție specială a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, generalul american Robert E. Wheeler a fost întrebat dacă crede e de părere că o prezență permanentă a SUA în România ar fi necesară.

Reputatul general american a evitat să ofere un răspuns clar, dar subliniat că cel mai important lucru e interoperabilitatea și modul în care ne antrenăm, cu toate că multă lume consideră antrenamentul ca fiind ceva auxiliar.

Generalul Robert E. Wheeler e de părere că în cazul în care Armata română și cea americană vor fi capabile să lupte împreună la cel mai înalt nivel, nu contează dacă va exista o prezență permanentă aici sau în altă parte a Europei, deoarece orice inamic ar fi descurajat să apeleze la o ipotetică invazie.

„Cred că cel mai important lucru care trebuie să se întâmple, și vorbesc la modul cel mai serios, e interoperabilitatea între forțele NATO, abilitatea de a coopera ca o echipă, și de a reuși să se antreneze împreună. Oamenii consideră că antrenamentele militare sunt auxiliare și lipsite de importanță. Dar de fapt sunt cele mai importante lucruri pe care le facem împreună. Cred că acesta este motivul pentru care în Afganistan, în Irak, în timpul Războiului din Golf, Statele Unite ale Americii s-au coordonat atât de bine cu aliații ei. Pentru că ne-am antrenat intens, am făcut-o la cel mai înalt nivel posibil”, precizează generalul Robert E. Wheeler. 

„Deci chiar dacă soldații americani vor fi permanent aici, ori dacă vor fi în altă parte în Europa ori în SUA, cel mai important lucru e să existe interoperabilitate între noi, sistemele noastre de comandă și control să fie conectate. Să fim capabili să ne antrenăm împreună și să luptăm împreună la cel mai înalt nivel. Acest lucru ar descuraja orice inamic să invadeze România ori alte părți ale Europei”, a conchis generalul american Robert E. Wheeler.

Robert E. Wheeler, cu o carieră de peste 32 de ani în Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, a condus de-a lungul timpului, din postura de director adjunct, departamentul de tehnologie și sisteme informatice din cadrul Pentagonului. 

Urmăriți integral interviul pe care generalul Robert E. Wheeler l-a acordat publicației DefenseRomania, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Obiecitv EuroAtlantic, unde a discutat inclusiv despre modernizarea forțelor armate, prezența americană în regiune, dar și propaganda rusă:

 

Legendara Divizie 101 Aeropurtată a U.S. Army acționează în România la doar câțiva km de granița cu Ucraina

 

Divizia 101 Aeropurtată a U.S. Army (Forțele Terestre americane) – una dintre unitățile americane de elită, a fost desfășurată, în această vară, în Europa, pentru prima dată în aproape 80 de ani, cu misiunea de a apăra flancul estic al NATO.

O echipă a canalului american de televiziune CBS s-a aflat, recent, în România, unde s-a alăturat locțiitorului comandantului Diviziei 101, generalul de brigadă John Lubas, și comandantului Brigăzii 2 Luptă a Diviziei, colonelul Edwin Matthaidess.

Într-un elicopter Black Hawk, aceștia s-au deplasat până la marginea teritoriului NATO - la doar aproximativ trei mile (cinci km) de granița României cu Ucraina, într-un raion, în care militarii americani și români desfășurau un exercițiu cu trageri de luptă.

„Suntem gata să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a declarat generalul de brigadă John Lubas  pentru CBS News.

CITEȘTE ȘI: Generalul american Robert E. Wheeler: Putin știe că mai există doar un singur mod de a câștiga războiul. Rusia acționează precum statele disperate

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel