SUA pregătesc terenul pentru eventuale negocieri între Ucraina și Rusia. La masa negocierilor, Kievul trebuie să aibă însă “o mână puternică”

Cătălin Costea |
Data publicării:

După incertitudinile apărute în ajutorul pe care SUA și Europa îl pot asigura pe termen lung Ucrainei, administrația Biden și oficialii europeni par să își schimbe în tăcere atenția de la sprijinirea obiectivului Ucrainei de a obține o victorie totală asupra Rusiei, la îmbunătățirea poziției acesteia într-o eventuală negociere pentru a pune capăt războiului, deși aceasta ar însemna probabil cedarea unor teritorii ucrainene, potrivit unui oficial al administrației Biden și unui diplomat european cu sediul la Washington citați de Politico.

Sursele afirmă că administrația Biden discută deja cu Kievul aspecte legate de trecerea Forțelor Armate ucrainene la o apărare mai elaborată în estul țării, ca urmare a noii abordări a președinției americane de a asigura Ucrainei o defensivă eșalonată puternică și descurajantă, care, împreună cu unele aspecte strategice, să îi permită Kievului să aibă „o mână puternică” în cazul negocierilor cu Moscova.

Deși nu sunt modificări oficiale în mesajele transmise de Casa Albă, Statele Unite discută acum cu ucrainenii opțiunea de a construi linii defensive “mai profunde”. Aceasta include consolidarea apărării antiaeriene, construirea de bariere de-a lungul liniei frontului, precum și bariere antitanc și șanțuri de-a lungul graniței de nord a Ucrainei cu Belarus.

Această trecere la defensivă are ca scop consolidarea poziției Kievului în viitoarele negocieri. „Vrem ca Ucraina să fie în cea mai puternică poziție posibilă atunci când se întâmplă acest lucru”, a declarat oficialul administrației Biden, care a cerut să rămână anonim.

Un alt pas spre punerea ucrainenilor în cea mai bună poziție pentru a negocia cu Rusia ar putea fi accelerarea aderării Ucrainei la NATO. Acesta este un punct extrem de sensibil pentru Putin și se consideră că președintele rus ar putea fi interesat de un acord strategic cu Washingtonul în baza căruia Ucrainei să nu i se permită accederea în NATO. Însă, până în prezent, administrația Biden continuă să susțină public că aderarea Ucrainei la NATO nu este negociabilă.

 

Persistă îngrijorarea că Vladimir Putin nu va accepta nicio negociere

 

Trecerea la o defensivă consolidată ar putea oferi Ucrainei timpul de care are nevoie pentru a-l forța în cele din urmă pe Putin la un compromis acceptabil. „Este foarte probabil ca adoptarea unei poziții defensive să le permită ucrainenilor să-și conserve resursele, în timp ce progresul în teren al Rusiei să pară puțin posibil”, a declarat Anthony Pfaff, expert în informații la Colegiul de Război al Armatei SUA, coautor al unui studiu care anticipa invazia lui Putin în Ucraina cu mai mulți ani înainte ca aceasta să aibă loc.

Din punct de vedere militar, cea mai mare îngrijorare a Kievului și administrației Biden este că Rusia ar putea începe o ofensivă serioasă în primăvară, cu un sprijin aerian major pe care l-a evitat până acum, dar pe care ar putea să îl desfășoare imediat ce Ucraina nu va dispune de suficiente proiectile și rachete antiaeriene.

Din punct de vedere politic, îngrijorarea este că Putin nu va accepta nicio negociere până când nu va vedea cine este următorul președinte al SUA.

În acest sens, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, declara la sfârșitul lunii septembrie că rușii au întocmit un „plan de acțiune până în 2025”, iar o lună mai târziu Putin accentua că Ucraina va mai avea doar o „săptămână de trăit” dacă livrările de arme din țările occidentale se vor opri.

În cele din urmă, schimbarea strategiei administrației Biden este asociată cu viitoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite. Un conflict prelungit, fără o victorie tangibilă, ar putea complica campania de realegere a lui Joe Biden în noiembrie 2024 și ar putea cântări semnificativ în avantajul lui Donald Trump.

Biden a trecut deja de la formularea promisiunii că SUA vor sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”, la a exprimarea sub forma: SUA vor oferi sprijin „atâta timp cât vom putea”, urmată de precizarea că Ucraina a câștigat „deja o victorie enormă”, iar Putin a eșuat.

Această exprimare diplomatică a fost deja interpretată în unele medii drept un mesaj adresat Kievului de a fi pregătit să declare o victorie parțială și să găsească o modalitate de a obține cel puțin un armistițiu sau un acord de încetare a focului cu Moscova, chiar dacă ar fi unul care ar lăsa Ucraina parțial divizată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel