SUA, militari în Europa. Rusia acuză: Se urmărește controlul UE

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Rusia e de părere că deși Europa intenționează să aibă o armată proprie, SUA urmărește controlul Europei, invocând numărul de militari și de echipamente militare pe care Washingtonul îi are pe continent.

Numărul de militari şi echipamente americane în Europa relevă faptul că Washingtonul doreşte să aibă controlul asupra Uniunii Europene, în pofida declaraţiilor unor politicieni europeni privind intenţia de a crea propria armată comună pentru a avea o mai mare independenţă, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă oficială rusă TASS. 

'Cum credeţi, cui din această ţară - care îşi sporeşte prezenţa militară în Europa - îi va plăcea că Europa a început să facă declaraţii că UE nu este vasala (SUA)', a spus reprezentanta diplomaţiei ruse, referindu-se, se pare, la o declaraţie făcută în ajun de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la bordul portavionului Charles de Gaulle.

'Statele Unite ale Americii sunt aliatul nostru istoric, vor continua să fie, sunt aliatul împreună cu care preluăm toate riscurile, cu care efectuăm cele mai complicate operaţiuni, dar a fi aliat nu înseamnă să fii vasal şi deci, pentru a nu fi vasal, noi nu trebuie să depindem de ele', a afirmat Macron, reacţionând la seria de tweeturi ale preşedintelui american Donald Trump, care a criticat iniţiativa sa privind crearea unei armate a UE, catalogând-o drept 'insultătoare'.. 

În conferinţa de presă de joi, Zaharova a declarat : 'Nu cred că o asemenea cantitate de armament, tehnică, contingentul militar nemijlocit, reprezintă un indice de cooperare şi interacţiune, eu cred că acestea îndeplinesc funcţii de control şi anume control asupra Europei'. 

De fapt, îţi aminteşte la (fiecare) 24 de ore cine este şeful şi cine este responsabil de viitorul tău. Prin urmare, eu cred şi, bineînţeles, că şi mulţi analişti spun acest lucru, că declaraţiile făcute în unele capitale europene nu pot fi pe placul SUA pentru că Statele Unite îşi au propria agendă şi propriile planuri pentru Europa', a mai spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus. 

În prezent în Europa, potrivit TASS, se află 60.000 de militari americani din toate tipurile de armate, desfăşuraţi în 13 garnizoane în cinci ţări: Belgia, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda. Forţele aeriene ale SUA folosesc şapte baze în şase state: Belgia, Marea Britanie, Germania, Grecia, Italia şi Cipru. Navele Flotei a 6-a a SUA, dislocată în Marea Mediterană, se schimbă prin rotaţie. 

Aflat la bordul portavionului Charles de Gaulle, preşedintele francez a explicat din nou miercuri seara proiectul său de armată europeană, susţinând că în materie de apărare, Europa rămâne extrem de dependentă de SUA. 

Amintim că, la finalul lunii octombrie, Forțele Aeriene americane au anunțat că au trimis cel mai mare transport de muniții din secolul acesta la baza aeriană din Ramstein, Germania.

VEZI ȘI - SUA, transfer de muniții în Europa. Cel mai mare transport din secolul XXI

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel