SUA își pun la treabă noile sisteme de sateliți. Comunicațiile tactice Link 16 de pe câmpul de luptă vor fi realizate prin satelit

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Starlink
Starlink

Arhitectura Spațială de Apărare Națională a SUA prinde contur. Agenția de Dezvoltare Spațială (Space Defense Agency – SDA) extinde conectivitatea forțelor armate americane dar și ale altor state membre NATO, retranslatând prin satelit comunicațiile tactice Link 16, prezente la orice subunitate și pe majoritatea mijloacelor de luptă aeriene, navale sau terestre.

Cu această ultimă mișcare, cea mai recentă constelație de sateliți de transport a datelor dispusă pe Orbita Inferioară a Pământului (LEO) se pregătește să devină „coloana vertebrală” a ambițiosului sistem de comandă și control în toate domeniile (JDAC2) al Pentagonului – și cel mai probabil al tuturor forțelor NATO.

Directorul SDA, Derek M. Tournear, a declarat pe 10 aprilie, la Simpozionul Spațial, că SDA a semnat acorduri cu US Army (Forțele Terestre), Marina și cu alte servicii pentru a utiliza sateliții pe măsură ce își dezvoltă rețelele pentru a conecta senzorii și trăgătorii. Și nu sunt doar forțele americane: Tournear a spus că Norvegia va găzdui o stație la sol și va demonstra conectivitatea Link 16 între sateliți și rețelele terestre ale NATO, potrivit Air & Space Magazine.

Dacă în urmă cu cinci luni „eram capabili să ne conectăm aproximativ 50% din timp când satelitul era fix deasupra capului și puteam să rămânem conectați aproximativ 30 de secunde”, acum „suntem capabili să obținem 100% din conexiunea realizată, practic fără niciun eșec. Și avem aproximativ 10 minute de conectivitate care, în esență, este timpul de trecere al satelitului, așa că funcționează excepțional de bine”, a declarat Tournear.

Demonstrarea fiabilității Link 16 de la sateliții SDA aflați pe orbită terestră joasă este esențială pentru JADC2, prin care Pentagonul își propune să conecteze senzorii și trăgătorii din întreaga lume, indiferent de unde provin datele sau de domeniul (terestru, naval sau aerian) în care se află trăgătorul.

Omniprezența Link 16 și conectivitatea oferită de sutele de sateliți pe care SDA intenționează să-i lanseze înseamnă că aceștia vor fi critici, iar Tournear a spus că SDA a luat măsuri pentru a oficializa acest lucru.

„Avem acorduri semnate cu US Army, avem acorduri semnate cu Marina pentru a ne asigura că ne vor folosi pentru această coloană vertebrală JADC2. Pe lângă Link 16, avem și Ka care poate merge direct la sistemele Titan ale US Army sau la celula de țintire maritimă a Marinei, care face parte din sistemul lor Overmatch”, a spus Tournear.

În acest moment, SDA nu poate desfășura demonstrații Link 16 în spațiul aerian al SUA, datorită unei dispute în curs între Pentagon și Administrația Federală a Aviației. În schimb, SDA a operat de pe teritoriul unei națiuni partenere Five Eyes - Australia, Canada, Noua Zeelandă sau Regatul Unit.

De asemenea, SDA va lucra și cu aliații NATO, începând cu Norvegia.

„NATO folosește Link-ul 16. Este ceea ce vom folosi în orice luptă în următorii 10 ani”, a menționat Tournear. „Așa că [Norvegia] s-a asociat cu noi pentru a testa mai târziu în această vară Link 16 din constelația SDA direct cu forțele țării lor, folosind conectivitatea Link 16 existentă, folosind criptografie NATO.”

Nota autorului:

Link 16 este un standard de comunicații digitale prin radio din anii 90, folosit în toate armatele statelor membre NATO, care oferă conexiuni tactice sigure prin voce, text și date. Așa cum este deocamdată implementat - fără acces la satelit, o stație radio Link 16 necesită o conexiune directă cu altă stație și are o rază de comunicație maximă de 300 de mile marine (aproximativ 550 km). Comunicațiile Link 16 operează în banda de frecvență radio 960 – 1.215 MHz.

Sateliții prin care se transmite comunicația Link 16 reprezintă Tranșa 0 a Arhitecturii Spațiale de Apărare Națională (NDSA) a SUA.

Această tranșă este formată din 28 de sateliți de mici dimensiuni care au fost trimiși pe orbită cel mai târziu în 2023. NDSA este planificată ca o constelație masivă realizată de Departamentul Apărării (DoD) pentru avertizare de rachete, comunicații, acoperire (senzori) și partajare a datelor, precum și alte capabilități.

Tranșa 1 este formată din 126 de sateliți, de asemenea de mici dimensiuni, care vor alcătui Stratul de Transport Date și vor fi lansați pe orbita joasă în septembrie 2024. Acest strat este menit să ofere Pentagonului o gamă largă de opțiuni pentru partajarea informațiilor în cazul în care comunicațiile sunt blocate sau sistemele sunt distruse și servește drept „coloană vertebrală” pentru comanda și controlul comun în toate domeniile (JADC2), conectând senzori (inclusiv spațiali) și trăgători de pe tot globul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel