SUA construiesc o nouă bază militară în Pacific, alternativă în cazul în care Guamul 'cade' într-un conflict cu China

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Avioane F-16 deasupra insulei Guam. Sursă: Andersen Air Force Base, Guam - Facebook
Foto: Avioane F-16 deasupra insulei Guam. Sursă: Andersen Air Force Base, Guam - Facebook

Potrivit informațiilor apărute în presa de specialitate, Statele Unite ale Americii intenționează să ridice o nouă bază militară în Oceanul Pacific, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Washington și regimul de la Beijing.

Astfel, Departamentul Apărării a avansat planurile prin care va fi construită o nouă Bază Aeriană pe insula Tinian. Baza va fi o „rezervă” a punctului strategic reprezentat de Baza Aerienă Andersen de pe insula Guam din Oceanul Pacific. 

Insula Tinian se află la doar 160 de kilometri de Guam și va reprezenta o alternativă în cazul în care, într-un potențial conflict cu China, baza de la Guam „cade” ori devine inoperabilă din cauza unui dezastru natural. 

Noua bază va fi ridicată în contextul planurilor Pentagonului de a își extinde prezența în Pacific pentru a putea fi folosite aceste puncte militare în cazul unui conflict major, spre exemplu, cu China, într-o regiune atât de vastă.

Cei de la The Drive, care au analizat subiectul, arată că Andersen US Air Force Base din Guam e atât de esențială din punct de vedere militar și strategic pentru SUA încât acestea nu își permit pierderea ei. Fie chiar și o situație în care baza militară ar fi inactivă doar temporar din cauza unui dezastru natural.

Sursa citată precizează că deși baza din insula Guam nu ar reprezenta o țintă primordială, în comparație cu avanposturile militare americane din Japonia sau Coreea de Sud, capacitatea sa de a rămâne funcțională după un bombardament cu rachete balistice în cazul unui conflict cu China, este discutabilă.  

Acesta este și motivul pentru care baza din Guam are nevoie de o „rezervă”, fapt pentru care va fi dezvoltată o bază și în Tinian.

Din insula Tinian, unde SUA vor construit o alternativă la baza Baza Aeriană Andersen de pe insula Guam, au decolat cele două bombardiere B-29 Superfortress care au lansat bombele nucleare de la Hiroshima și Nagazaki, care au dus la capitularea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

 

De ce este importantă insula Guam pentru Statele Unite?

 

Guam este o insulă cu suprafața de 541 de kilometri pătrați aflată în Oceanul Pacific, între Filipine și Hawaii. După războiul americano-spaniol din 1898 Guam a devenit posesiune a SUA. În 8 decembrie 1941, în cel de-al Doilea Război Mondial, Guam a fost invadat de armata japoneză. Statele Unite au recâștigat insula în 21 iulie 1944, după bătălia Guamului.

După război, Guam a fost declarat teritoriu organizat al Statelor Unite, locuitorii insulei primind cetățenie americană. În prezent, insula are o populație de aproximativ 163.000 de locuitori. SUA dispun de o prezență militară semnificativă în acest teritoriu, considerat un punct strategic foarte important în protejarea intereselor americane în zonă, având acces rapid către zone precum Marea Chinei de Sud, Coreea de Sud și Coreea de Nord, precum și Taiwan.

Bazele militare americane ocupă aproximativ un sfert din teritoriul insulei, aproximativ 6.000 de soldați fiind desfășurați acolo, iar numărul lor ar putea să crească cu alte mii. Pe insulă se află o bază aeriană capabilă să găzduiască bombardiere grele B-52 și B-2.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel