SUA au ratat testul cu rachete interceptoare urmărit de nava rusă de cercetare Kareliya

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Testul american de apărare antirachetă, care, foarte probabil, este cel amânat la începutul săptămâni trecute din cauza prezenței în zonă a navei ruse de cercetare Kareliya, a fost efectuat pe 30 mai, însă niciuna dintre cele două rachete interceptoare SM-6 nu au lovit racheta țintă.

Agenția de Apărare Antirachetă din SUA a informat că, în cooperare cu US Navy, a fost efectuat testul de zbor pentru Sistemul 31 Aegis.

„Obiectivul testului a fost să demonstreze capacitatea apărării antibalistice, în configurația AEGIS naval, de a detecta, urmări, angaja și intercepta o țintă balistică cu rază medie de acțiune, cu o salvă de două rachete Standard Missile-6 Dual II. Cu toate acestea, nu s-a reușit interceptarea", a informat agenția într-un comunicat de presă.

Oficialii programului au inițiat o „anchetă amplă” pentru a determina cauza oricăror probleme care ar fi putut împiedica reușita testului, a mai precizat agenția.

Testul a fost anterior amânat din cauza prezenței în apele internaționale din largul coastelor orașului Kauai a navei ruse de cercetare electronică Kareliya (SSV-535, clasa Vishnya). Un oficial american a confirmat acest lucru declarând că nu s-a dorit ca nava rusă să obțină informații privind lansarea interceptorilor.

În cele din urmă Agenția de Apărare Antirachetă a informat, pe 30 mai, că testul a fost „efectuat în fereastra de testare, astfel încât să nu existe întârziere”, fără a fi clar dacă s-a mai ținut sau nu cont de prezența navei ruse în zona insulelor Hawaii.

Comentariul autorului: Foarte probabil, eșecul testului nu are legătură cu prezența navei rusești, a cărei activitate este doar un pasivă, de culegere de date. În același timp, o utilizare limitată a capacității sistemului AEGIS, impusă de prezența navei ruse și care să determine eșecul, este puțin probabilă. Având în vedere că aceste teste costă de obicei multe milioane de dolari și implică sute de persoane, cel mai probabil s-ar fi luat decizia amânării activității pâna la plecarea navei.

Prezența navei ruse în proximitatea raionului de efectuare a testului trebuie privită ca un rezultat al acțiunilor operativ-informative desfășurate de Rusia în acest domeniu. Agenția de Apărare Antirachetă nu își anunță dinainte testele, în mod uzual fiind făcute publice doar rezultatele acestora. În lipsa unor scurgeri de informații, singurele indicii privind efectuarea unor astfel de activități de testare pot fi obținute din interpretarea notificărilor privind restricționarea traficului naval și aerian din raionul de desfășurare a testului.

Rusia dezvoltă arme hipersonice și, foarte probabil, caută să obțină informații despre capacitatea sistemelor americane de interceptare. Astfel de informații pot contribui la adaptarea și perfecționarea rachetelor hipersonice rusești pentru a străpunge sistemele de apărare antirachetă dezvoltate de americani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel