O navă rusă de cercetare electronică a întârziat testul cu rachetă desfășurat de Agenția americană de Apărare Antirachetă în Hawaii

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 27 mai, Marina SUA a confirmat că nava rusă de cercetare electronică, Kareliya (SSV-535, clasa Vishnya), care staționează de mai multe zile în apele internaționale de lângă coastele Hawaiene, a întârziat testul cu rachetă al Agenției de Apărare Antirachetă (MDA) programat în această perioadă.

Într-o declarație emisă recent, Flota Pacificului de la Pearl Harbor a anunțat că „este conștientă de prezența navei ruse care operează în apele internaționale din vecinătatea arhipelagului Hawaii și va continua să o țină sub observare pe durata cat se află în zonă”.

Dacă nava rusă nu transmite semnalele de identificare automată în cadrul sistemului internațional de identificare AIS, se consideră că, foarte probabil, prezența sa are scopul de a interfera cu testul antirachetă desfășurat de MDA. Surse deschise americane apreciază că MDA are planificată testarea rachetei interceptoare SM-6 împotriva unui atac cu rachete de croazieră, însă Agenția nu a putut fi contactată pentru a confirma detaliile.

US Naval Institute News, prima sursă care a semnalat prezența navei ruse la 13 mile marine vest de Kauai, în apele internaționale, a informat că este vorba despre “nava rusă de informații generale auxiliare (AGI) din clasa Vishnya, nava Kareliya (SSV-535)”, considerată în limbaj colocvial “navă de spionaj”.

Nava aparține Flotei ruse din Oceanul Pacific, cu sediul la Vladivostok, și este una dintre cele șapte nave de cercetare electronică ale flotei. Până în 2014, când a fost reparată și modernizată, nava Kareliya a fost nefuncțională mai bine de 10 ani.

Un oficial american neprecizat a declarat că apariția navelor rusești sau chineze de cercetare electronică în largul Hawaii “se încadrează în normele istorice, fără semne de creștere”. Acesta a dat exemplu Chinei, din 2018, când, deși nu a mai fost invitată să participe la renumitul exercițiu “Rim of the Pacific”, și-a făcut oricum apariția trimițând o navă de cercetare electronică în apele internaționale din largul insulelor Hawaii.

„Este de fapt vorba despre colectarea de informații [...]  O navă AGI analizează modul în care aplicăm tactici, cum procedăm și monitorizează toate semnalele radar”, a declarat la acel moment Carl Schuster, fost director de operații la Centrul Comun de Informații al Comandamentului Pacificului, adăugând că „este ceva ce orice țară prudentă face, și are întotdeauna o componentă politică”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel