SUA au atacat din nou cu rachete Tomahawk pozițiile Houthi, fiind vizat un sistem radar din Yemen

Lansarea unei rachete, posibil Tomahawk, de pe o navă de război americană / sursa: U.S. Central Command
Lansarea unei rachete, posibil Tomahawk, de pe o navă de război americană / sursa: U.S. Central Command

Statele Unite au atacat din nou pozițiile rebelilor șiiți din Yemen, sâmbătă seara, scrie agenția Reuters, potrivit căreia de data aceasta atacul a fost îndreptat împotriva sistemelor radar. Potrivit rebelilor, ținta a fost capitala Sanaa, pe care o controlează.

„Această lovitură a fost efectuată de USS Carney folosind rachete de atac Tomahawk”, a spus armata americană la X despre noua acțiune militară, potrivit căreia a fost un atac legat de una dintre țintele de vineri.

Loviturile împotriva pozițiilor Houthi, care au atacat nave în Marea Roșie în ultimele luni, au fost lansate vineri de SUA, Marea Britanie și alte câteva țări. Până sâmbătă, au fost lovite aproape 30 de poziții Houthi, ucigând cel puțin cinci persoane.

CNN, citând un oficial american, a scris că atacurile de sâmbătă seara au fost semnificativ mai reduse decât cele anterioare. Potrivit postului, printre ținte se afla și un radar folosit de insurgenți.

 

Houthi au tras cel puțin o rachetă balistică asupra unui vas de marfă, potrivit SUA

Televiziunea controlată de rebeli a raportat inițial că SUA și Marea Britanie au atacat împreună sâmbătă seara, dar oficialii americani vorbesc doar despre atacul SUA.

Președintele american Joe Biden i-a etichetat pe rebelii Houthi susținuți de Iran drept ”grupare teroristă”. Aceștia controlează o mare parte din Yemen de câțiva ani.

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat vineri seară că atacurile rebelilor yemeniți asupra navelor din Marea Roșie din noiembrie au forțat deja peste 2.000 de nave să aleagă o altă rută maritimă. În același timp, ea a apărat ca legale intervențiile militare ale SUA, Marii Britanii și ale altor țări împotriva rebelilor Houthi.

Acțiunea militară, pe de altă parte, a fost criticată de Iran și aliații săi. Ambasadorul Rusiei la Organizația Națiunilor Unite, Vasilii Nebenzya, a spus că SUA și Marea Britanie au provocat de unul singur conflictul din Fâșia Gaza să se răspândească în întreaga regiune.

Rebelii yemeniți descriu atacurile lor asupra navelor din Marea Roșie ca un răspuns la operațiunile militare israeliene din Fâșia Gaza, care se află sub controlul mișcării teroriste palestiniene Hamas.

Atacurile au perturbat semnificativ transportul maritim internațional în regiune și o parte a lanțurilor de aprovizionare, ceea ce a dus suspendarea activității în două fabrici din Europa a companiilor auto Tesla și Volvo. De asemenea, Joe Biden și-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la posibila creștere a prețului petrolului, urmare acțiuniilor de piraterie maritimă, efectuate de Houthi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel