SUA ar fi trimis în secret Ucrainei peste 100 de ATACMS: Unele au fost imediat utilizate pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Crimeea

S.I. Catalin |
Data publicării:
Imagini din satelit cu urmările atacului asupra aerodromului "Dzhankoi" din Crimeea. Colaj: Glavred, foto: captură de ecran din video, Schemes/Planet Labs.
Imagini din satelit cu urmările atacului asupra aerodromului "Dzhankoi" din Crimeea. Colaj: Glavred, foto: captură de ecran din video, Schemes/Planet Labs.

Statele Unite au trimis în secret peste 100 de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina, săptămâna trecută, dintre care unele au fost desfășurate imediat și utilizate pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Dzhankoi, în Crimeea ocupată, a relatat New York Times (NYT) la 25 aprilie.

Washingtonul a anunțat un pachet de ajutor în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Kiev la 12 martie, în timp ce Congresul a dezbătut acordarea de noi ajutoare Ucrainei.

În februarie, președintele american Joe Biden și-a instruit echipa să includă rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune în pachetul de ajutor, făcând acest lucru în secret din motive de securitate și "pentru a menține elementul surpriză pentru Ucraina", a relatat Reuters la 24 aprilie, citând un oficial american anonim.

NYT, citând un alt oficial american anonim, a declarat că aceste rachete au fost cele care au lovit aerodromul din Dzhankoi pe 17 aprilie.

În urma atacului de la Dzhankoy se pare că au fost distruse mai multe lansatoare ale sistemului de rachete S-400. Sursa foto: Twitter/Ukrainian Front.

Serviciile de informații militare ucrainene au declarat pe 18 aprilie că forțele ucrainene au distrus în atac patru lansatoare S-400, trei stații radar, un post de comandă și sistemul de supraveghere a spațiului aerian Fundament-M.

,,Aceste lovituri au dovedit - încă o dată - că Ucraina poate bifa victorii pe câmpul de luptă atunci când i se oferă instrumentele potrivite", a declarat senatorul Roger Wicker din Mississippi, cel mai important republican din Comisia pentru servicii armate, într-o declarație citată de NYT.

,,Ucraina poate pune acum o țintă pe fiecare activ rusesc din Crimeea, inclusiv depozitele critice de muniție și combustibil. Imaginați-vă dacă ar fi avut aceste rachete acum doi ani", a precizat Roger Wicker.

Statele Unite au livrat pentru prima dată Ucrainei modele mai vechi de rachete ATACMS cu rază medie de acțiune, în toamna anului trecut, după luni de discutii. Modelele mai vechi au o rază de acțiune de 165 de kilometri (aproximativ 100 de mile).

Modelele mai noi de ATACMS au o rază maximă de acțiune de aproximativ 300 de kilometri (aproximativ 190 de mile), iar livrarea lor către Ucraina a fost anterior necunoscută publicului.

Kievul și-a presat în repetate rânduri aliații occidentali pentru arme cu rază de acțiune mai lungă, inclusiv cele mai noi ATACMS, dar partenerii au ezitat să livreze arme care ar putea fi folosite pentru a lovi pe teritoriul rusesc.

De asemenea, Pentagonul și-a exprimat îngrijorarea că trimiterea rachetelor cu rază lungă de acțiune către Ucraina ar putea afecta pregătirea militară a SUA prin epuizarea propriilor stocuri, potrivit Reuters. SUA au reușit să abordeze aceste preocupări în ianuarie, ceea ce a dus la decizia finală de a le trimite Ucrainei.

Folosirea de către Rusia a rachetelor balistice nord-coreene cu rază lungă de acțiune împotriva Ucrainei și atacurile asupra infrastructurii critice a Ucrainei au influențat decizia Washingtonului de a trimite Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, până la urmă, potrivit Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel