„STOP F-35!”. Bătălia pentru Elveția, departe de a fi tranșată de americani. Elvețienii vor fi, cel mai probabil, chemați din nou la urne

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Consiliul Federal al Elveției a decis ca Berna să achiziționeze aeronave F-35A Lightning II, o decizie care a născut numeroase controverse în special în mediul politic unde se duce o luptă la baionetă pentru a bloca achiziția.

În luna septembrie a anului trecut elvețienii au fost chemați la urne pentru a aproba o achiziție militară care vizează modernizarea Forțelor Aeriene Elvețiene. Referendumul a trecut la mustață, iar decizia cu privire la ce avion va alege Berna urma să fie luată de Consiliul Federal. Referendumul a trecut după ce în urmă cu câțiva ani elvețienii au fost chemați din nou la urne pentru a decide dacă țara lor va achiziționa sau nu avioane Gripen. Pe buletinul de vot de la primul referendum se specifica ce aeronavă ar urma să primească aprobarea pentru a fi achiziționată.

Astfel, în programul de înzestrare Air 2030, F-35 a fost preferat de Consiliul Federal, în detrimentul Rafale, produs de grupul francez Dassault, şi a modelului Eurofighter, construit de compania italiană Leonardo, cea britanică BAE Systems şi grupul Airbus și a F/A-18 Super Hornet, propunerea celor de la Boeing.

Lockheed Martin a câștigat detașat datorită ofertei. Elveției i-au fost oferite 36 de aeronave F-35 pentru un cost de achiziție de aproximativ 5 miliarde de euro. Mult sub suma alocată Air 2030, care este de 6 miliarde de euro. În paralel, Elveția urmează să achiziționeze și cinci sisteme sol-aer Patriot din SUA, însă în baza unui alt contract.

 

„Bătălia pentru Elveția” e departe de a fi tranșată

 

Decizia de a achiziționa F-35 nu a rămas fără ecou, francezii fiind convinși că pleacă cu prima șansă. Dacă Dasault Aviation s-a abținut de la comentarii, ministrul francez al Apărării Florence Parly nu și-a ascuns dezamăgirea că Elveția nu a ales Rafale. Dezamăgiți sunt și cel de la Boeing și Airbus, ultimii dezvăluind că au propus o linie de asamblare în Elveția.

Critici au apărut imediat, iar decidenții politici încearcă să blocheze tranzacția. În mod oficial, alegerea Consiliului Federal e o propunere, decizia finală ar urma să fie luată de Parlament. Sau de elvețieni, în baza unui nou referendum.

Cei care critică alegerea Elveției arată cu degetul către F-35 care nu sunt chiar cele mai potrivite aeronave pentru a efectua misiuni de Poliție Aeriană, acest lucru fiind de altfel principala întrebuințare a noilor avioane, potrivit Forțelor Aeriene Elvețiene.

 

Petiția „STOP F-35!” îi va aduce cel mai probabil pe elvețieni din nou la urne. Criticii avioanelor de generația a V-a arată cu degetul și către preț

 

Dar pe lângă critici de ordin tehnic, publicația franceză de specialitate Opex360 citează două publicații elvețiene, SonntagsBlick și SonntagsZeitung, care ar fi avut acces la documente ale Pentagonului și ale Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii (DSCA)  iar prețul pentru F-35 nu e chiar unu „fix”, Elveția urmând să achite mult mai mult.

Consiliul Federal de la Berna, prin DDPS (Federal Department of Defence, Civil Protection and Sport) a respins aceste acuze. Berna precizează că există un control strict al costurilor menținut strict de guvernul american. În plus, în ofertă au fost incluse chiar și ipoteze privind inflația.

Dar pe lângă controversa privind prețul, stânga politică încearcă să blocheze tranzacția. Astfel, a organizat o petiție online pentru un referendum împotriva F-35.

Petiția se intitulează „STOP F-35!” iar cei ce o susțin acuză „decizia scandaloasă” de a achiziționa un avion cu „numeroase probleme tehnice”. Criticii programului spun că miliardele investite în acest program ar putea fi cheltuite nu pe „avioane inutile” ci pentru a rezolva criza din sistemul sanitar și lupta împotriva încălzirii globale. Acesta în fond este unul din narativele folosite de stânga politică.

Interesant e că petiție are nevoie de 100.000 de semnături pentru a se ajunge la referendum. Iar potrivit sursei citate, la doar 10 zile de la lansarea ei, peste 70.000 de elvețieni au semnat-o deja.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel