Stoltenberg cere Coreei de Sud o schimbare politică și ajutor militar pentru Ucraina / China - o provocare, dar încă nu un adversar al NATO

Cătălin Costea |
Data publicării:
Armata Coreei de Sud, sursă foto: Ministerul Apărării de la Seul
Armata Coreei de Sud, sursă foto: Ministerul Apărării de la Seul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Coreei de Sud să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, sugerând Seulului să-și reconsidere politica privind interzicerea exportului de armament către țările aflate în conflict.

Stoltenberg se află la Seul în prima etapă a călătoriei sale în Asia, care vizează și Japonia ca parte a eforturilor de consolidare a legăturilor cu aliații democrați din regiune în fața conflictului din Ucraina și a asertivității crescute a Chinei.

Acesta s-a întâlnit duminică cu oficiali sud-coreeni de vârf, iar luni a cerut Seulului să facă mai mult pentru a ajuta Kievul, precizând că este „nevoia urgentă de mai multe muniții”.

Printre argumentele aduse, secretarul general a subliniat că țări precum Germania și Norvegia, care au „politici de lungă durată privind blocarea exportului de armament către țările aflate în conflict”, și le-au revizuit după ce președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

„Dacă credem în libertate, democrație, dacă nu vrem ca autocrația și tirania să învingă, atunci ei au nevoie de arme”, a declarat acesta vorbind la Institutul Chey din Seul.

Coreea de Sud, care și-a deschis prima sa misiune diplomatică la NATO anul trecut, este un exportator de arme din ce în ce mai important la nivel global și a semnat recent acorduri pentru a vinde sute de tancuri către țări europene, inclusiv Polonia, țară membră NATO. Însă legea sud-coreeană interzice exportul de armament către țările aflate în război, aspect care îngreunează furnizarea de arme direct Kievului, deși Seulul a oferit Ucrainei asistență neletală și umanitară.

 

China este o provocare, dar nu a devenit încă adversar al NATO

 


„Este extrem de important ca președintele Putin să nu câștige acest război”, a subliniat Stoltenberg, „pentru că atunci mesajul către alți lideri autoritari, tot din această parte a lumii, precum cei din Beijing, va fi că folosirea forței este modalitatea de a obține ceea ce doresc.”

„China nu împărtășește valorile noastre. China și conducătorii de la Beijing nu cred în democrație, libertatea de exprimare și valorile noastre democratice. [...] China reprezintă o provocare pentru valorile noastre, pentru interesul nostru și pentru securitatea noastră și există multe motive în acest sens”, a mai declarat acesta referindu-se la represiunea împotriva Hong Kong-ului și la tratamentul aplicat de Beijing minorităților de pe continent.

„China este, de asemenea, o provocare, deoarece vedem că investește masiv în capabilități militare mobile, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, care pot ajunge pe tot teritoriul NATO și, de asemenea, în această regiune”, a adăugat Stoltenberg.

Însă, în mesajul său, oficialul a ținut să precizeze că NATO nu consideră China drept „un adversar” și crede în implicarea acesteia în probleme de interes global, de la controlul armelor la schimbările climatice.

Aliații NATO încă fac comerț cu China, a amintit acesta, dar a adăugat că recentele experiențe privind vulnerabilitățile Europei față de gazul rusesc reprezintă o lecție cheie pentru a nu deveni „prea dependenți de puterile autoritare”.

 


Coreea de Nord neagă tot

 


Stoltenberg a declarat că nu este clar când se va încheia conflictul din Ucraina, apreciind că Putin se pregătește pentru „mai mult război” și achiziționează în mod activ arme din țări precum Coreea de Nord.

Phenianul a negat că ar fi trimis arme Moscovei și a declarat, duminică, că Washingtonul riscă să se confrunte cu un „rezultat cu adevărat nedorit” dacă persistă în răspândirea „zvonului creat de el însuși”.

„Încercarea de a păta imaginea (Coreei de Nord) prin fabricarea unui lucru inexistent este o provocare gravă care nu poate fi permisă niciodată și care nu poate decât să declanșeze reacție”, a declarat Kwon Jong Gun, directorul general al Departamentului pentru afaceri pe relația cu SUA al Ministerului de Externe al Coreei de Nord.

Acesta a numit acuzațiile americane drept „o încercare prostească de a-și justifica oferta de arme către Ucraina”, în contextul în care, la începutul acestei săptămâni, președintele american Joe Biden a promis 31 de tancuri Abrams pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel