Croaţia nu mai primeşte avioane F-16 din Israel. Statele Unite blochează achiziţionarea

S.I. Catalin |
Data publicării:

Croaţia ameninţă cu anularea contractului pentru cumpărarea avioanelor F16 la mâna a doua din Israel. Declaraţia a fost făcută de premierul de la Zagreb, care a cerut TelAvivului să precizeze, pâna săptămâna viitoare, dacă e în stare să livreze aparatele. Afacerea ar fi fost blocată la sfârşitul anului trecut din cauza unor probleme apărute între Israel şi Statele Unite, legate de revânzarea avioanelor.

Croația și Israelul au ajuns la un acord privind avioanele F16 Barack la mâna a doua în primăvara anului trecut. O tranzacție de jumătate de miliard de dolari pentru 12 aparate de luptă care urmau să înlocuiască MIG-urile 21.

Avioanele F16 urmau să vină cu echipamente electronice israeliene pe ele, cu sisteme radar și cu alte servicii oferite de Israel.

Pentru a vinde însă aparatele, Israelul trebuie să obțină aprobarea părții americane, producătorul lor. Informațiile au apărut în presa internațională, iar croații vor să știe dacă vor primi sau nu avioanele de luptă.

Premierul Croației a declarat într-un interviu pentru televiziunea publică că guvernul rămâne ferm pe poziție și nu  va accepta contractul pentru avioanele F16 Barack decât în termenii stabiliți deja.

O delegație israeliană se va deplasa în Croația, pentru a informa oficial ministerul croat al Apărării că a fost anulat contractul de vânzare al avioanelor F-16.

Directorul general al Ministerului Apărării Udi Adam și Michel Ben-Baruch, șeful SIBAT, Direcția Cooperare Internațională de Apărare a Ministerului Apărării din Israel, urmează să viziteze Croația în această săptămână și să informeze Ministerul croat al Apărării că acordul este anulat, potrivit ynetnews.

Anularea contractului ar însemna reluarea întregii procedurii de selecție pentru cumpărarea avioanelor de luptă. Slovacia a încheiat recent un contract de 1,6 miliarde de euro pentru 14 avioane F16 noi Block 70.

Aparent, Israelul a nemulţumit administraţia preşedintelui american Donald Trump prin adăugarea de sisteme electronice de producţie israeliană la avioanele F-16 ca parte a eforturilor de a convinge Croaţia să le cumpere.

Oficialii americani mai susțin că Israelul a acționat nepotrivit încercând să facă profit pe spatele Statelor Unite. Oficialii americani au fost deranjați și de faptul că avioanele americane nu ar fi trebuit să fie vândute unei terțe părți fără aprobarea lor. Astfel, Israelul a intrat într-o competiție cu Statele Unite, deoarece și aceasta, pe lângă Grecia, Coreea de Sud și Suedia, au participat la licitația organizată de Croația pentru achiziționarea unor noi aparate de zbor, dorind să le schimbe cu vechile avioane MiG-21s.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel