Statele Unite blochează achiziţionarea de avioane F-16 din Israel de către Croaţia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite ale Americii, mai precis administrația Donald Trump, au anunțat că blochează vânzarea de către Israel a avioanelor de luptă F-16 către Croația, au relatat oficiali israelieni anonimi pentru Channel 10, citat de Times of Israel și Israel National News.

Guvernul croat a anunţat în luna martie că se află în discuţii cu Israelul pentru a cumpăra o serie de avioane de luptă F-16 vechi pentru suma de 485,6 milioane de dolari.

,,Administratia Trump blochează vânzarea celor 12 avioane de luptă F-16 vechi către armata Croației'', a supus jurnalistul Barak Ravid pentru Channel 10, precizând că informația o are de la mai mulți oficiali israelieni.

Aparent, Israelul a nemulţumit administraţia preşedintelui american Donald Trump prin adăugarea de sisteme electronice de producţie israeliană la avioanele F-16 ca parte a eforturilor de a convinge Croaţia să le cumpere.

Oficialii americani mai susțin că Israelul a acționat nepotrivit încercând să facă profit pe spatele Statelor Unite. Oficialii americani au fost deranjați și de faptul că avioanele americane nu ar fi trebuit să fie vândute unei terțe părți fără aprobarea lor. Astfel, Israelul a intrat într-o competiție cu Statele Unite, deoarece și aceasta, pe lângă Grecia, Coreea de Sud și Suedia, au participat la licitația organizată de Croația pentru achiziționarea unor noi aparate de zbor, dorind să le schimbe cu vechile avioane MiG-21s.

Premierul croat Andrej Plenkovic şi omologul său israelian Benjamin Netanyahu au anunţat acordul în luna ianuarie, iar principalul organism de apărare al Croaţiei şi-a anunţat răspunsul două luni mai târziu.

Între timp, în luna octombrie, ministrul croat al Apărării, Damir Krsticevic şi ambasadorul american Robert Kohorst au participat la baza aeriană croată din Pleso la predarea a două elicoptere americane Black Hawk, ca parte a unei donaţii în valoare de 53 milioane de dolari către naţiunea balcanică. În plus, SUA şi-a îndeplinit promisiunea făcută toamna trecută, adică aceea de a oferi Croaţiei câteva elicoptere UH-60.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel