Statele Unite sunt din ce în ce mai înclinate să furnizeze Ucrainei muniții cu dispersie: Kievul a cerut bomba cu dispersie Mk-20 Rockeye II

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombe cu dispersie Mk 20 Rockeye II pe puntea portavionului cu propulsie nucleară USS Dwight D. Eisenhower. Sursa Foto: Marina SUA.
Bombe cu dispersie Mk 20 Rockeye II pe puntea portavionului cu propulsie nucleară USS Dwight D. Eisenhower. Sursa Foto: Marina SUA.

Un oficial de rang înalt al administrației Biden a ţinut să precizeze că Statele Unite vor furniza Ucrainei muniții cu dispersie. Ucraina afirmă că aceste arme vor ajuta la o contraofensivă împotriva trupelor rusești, deoarece vor permite forțelor ucrainene să lovească eficient pozițiile fortificate rusești.

 

După luni de reticente legate de îngrijorările cu privire la utilizarea acestui tip de armă și de afirmațiile că nu este necesară forţelor armate ucrainene, oficialii americani au semnalat recent o schimbare de decizie.

Laura Cooper, secretar adjunct al Departamentului Apărării al SUA pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, a declarat că Pentagonul a decis că munițiile cu dispersie vor fi utile pentru Ucraina, "în special împotriva pozițiilor rusești bine apărate pe câmpul de luptă".

Potrivit publicației americane CBS News, Statele Unite ar putea decide în această săptămână dacă vor aproba furnizarea de muniții cu dispersie către Ucraina.

Administraţia Biden are în vedere aprobarea unei solicitări cu privire la furnizarea de muniții cu dispersie către Ucraina - înaintată de mai multe luni de Kiev. Aprobarea acestei solicitări ar satisface cererea mare de muniții a Ucrainei pentru a putea continua contraofensivă.

O singură muniție cu dispersie împrăștie de obicei submuniții care pot acoperi o zonă de cinci ori mai mare decât munițiile convenționale, a declarat un oficial american.

 

Statele Unite, Rusia și Ucraina nu au semnat convenția care interzice utilizarea munițiilor cu dispersie

 

Convenția privind munițiile cu dispersie a intrat în vigoare în 2010 și interzice utilizarea, producția și stocarea de muniții cu dispersie în 123 de state. Cu toate acestea, Statele Unite, Rusia și Ucraina nu au semnat tratatul.

La începutul lunii martie 2023, Ucraina a solicitat SUA furnizarea de muniții cu dispersie. Cererea includea bomba cu dispersie Mk-20 Rockeye II.

Muniția Mk-20 Rockeye II conține 247 de submunitii Mk 118 cu o lungime de 343 mm, un diametru de 53 mm și o greutate de 600 de grame, precum și un focos cumulativ de 180 de grame capabil să penetreze un blindaj de până la 190 mm.

Munițiile cu dispersie sunt concepute pentru a distruge infanteria și vehiculele blindate ușoare aflate în teren deschis. Acestea se sparg în zeci de încărcături mai mici care pot rămâne pe câmpul de luptă ani de zile dacă nu sunt detonate imediat.

După cum s-a raportat anterior, în luna decembrie a anului trecut a devenit cunoscut faptul că armata ucraineană a început să folosească o muniție cu dispersie M971 de 120 mm.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel