Statele Unite au decis să-şi sporească prezența militară în Grecia. Să fie acesta un răspuns pentru Turcia şi o alternativă la Incirlik?

Cristian Soare |
Data publicării:
 Operation Thracian Cooperation 21. Tancurile M1 Abrams şi Leopard 2 A6, exerciţiu comun în Grecia
Operation Thracian Cooperation 21. Tancurile M1 Abrams şi Leopard 2 A6, exerciţiu comun în Grecia

Statele Unite încearcă să-și sporească prezența militară în Grecia, în mare parte pe fondul relaţiilor tot mai tensionate dintre Ankara şi Washington.

O prezență militară mai sporită a SUA este luată în considerare deoarece relațiile dintre Grecia și Turcia continuă să se deterioreze, precizează cotidianul elen Kathimerini

Sursa citată precizează, citând surse bine informate, dar sub protecţia anonimatului, că această decizie vine şi pe fondul unor incertitudini cu privire la direcţia în care se îndreaptă Turcia sub administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan.

În ultimii ani, armata SUA și-a aprofundat prezenta militară în Grecia și și-a extins cooperarea cu aceasta. Statele Unite au forțe militare impresionante staționate la baza navală din Golful Souda, precum și în Creta, Alexandroupoli, Larissa și Stefanovikeio. 

Ca parte a Acordului de Cooperare în Domeniul Apărării Reciproce (MDCA), există planuri pentru alte patru baze militare, iar Grecia a oferit SUA posibilitatea de a alege din 22 posibile locaţii unde aceste baze ar putea fi amplasate.

 

Baza aeriană Incirlik, un măr al discordiei între Turcia şi SUA

 

Luna trecută, Partidul Patrioților, formațiune politică turcă de factură ideologică pro-rusă și profund anti-americană, a cerut Ankarei să preia controlul asupra Bazer Aeriene Incirlik și să ceară trupelor Statelor Unite ale Americii să părăsească teritoriul turc.

Solicitarea a venit după ce Joe Biden a recunoscut genocidul armean, devenind astfel primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915. Turcia refuză să se raporteze la evenimentul din 1915 ca la un genocid.

În septembrie 2020, politica externă tot mai agresivă purtată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a îndemnat pe câţiva oficiali americani să ia în considerare intensificarea pregătirilor pentru o posibilă retragere a efectivelor militare ale SUA din baza aeriană Incirlik din Turcia şi mutarea acestor în Grecia.

Un astfel de scenariu a fost ridicat după numeroase decizii mai puţin înţelepte ale regimului Erdogan, de la achiziționarea rachetelor rusești S-400 și excluderea din programul F-35, la dispută din Marea Mediterană cu Grecia, un alt stat membru NATO.

La începutul acestui an, expertul american Richard Caroll a precizat, într-un articol pentru revista Naţional Interest, că Statele Unite ar trebui să pună capăt prezenței sale militare la baza aeriană Incirlik din Turcia, care nu mai este esenţială pentru interesele sale strategice şi de securitate națională.

Richard Caroll a susţinut că Grecia ar trebui luată în considerare că o alternativă, deoarece exista deja discuții pentru redeschiderea unei foste baze aeriene a SUA de lângă orașul Iraklion de pe insula greacă Creta. SUA au deja prezență militară în Grecia și au susținut puternic Atena în dispută cu Ankara privind accesul resursele de gaz natural descoperit recent în estul Mediteranei.

Fosta bază aeriană americană de la Iraklion – care a fost închisă în 1993 – este luată în considerare de către SUA și guvernul elen pentru înființarea unei noi baze aeriene care să reprezinte o alternativă viabilă pentru Forţele Aeriene SUA, aflate în prezent dislocate la baza aeriană americană de la Incirlik.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel