SPP a achiziționat drone de la divizia poloneză a gigantului american al apărării Lockheed Martin

DefenseRomania Team / 24 Martie 2021 / 14:29

Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a semnat un contract în valoare de 12,25 milioane lei plus TVA cu divizia poloneză de aeronautică a gigantului american al apărării Lockheed Martin, prin care a cumpărat 4 aeronave fără pilot (drone), achiziția făcând parte dintr-un proiect cofinanțat cu fonduri europene nerambursabile.

Instituția are în derulare proceduri de licitație estimate la o valoare totală de 250 milioane lei, pentru construcția unui complex multidisciplinar de pregătire la Popești Leordeni, precum și pentru furnizarea de autospeciale și echipamente de comunicații, intervenție și antrenament, inclusiv a unui centru operațional mobil pentru managementul misiunilor, potivit publicației Profit.ro.

Astfel, SPP a cumpărat de la compania poloneză Polskie Zakłady Lotnicze (PZL Mielec), divizia aeronautică din Polonia a Lockheed Martin, 2 sisteme a câte 2 drone, unul cu aripă fixă și decolare-aterizare pe vertical, iar cel de-al doilea cu aripă rotativă.

 

Divizia poloneză de aeronautică a gigantului american Lockheed Martina fost singurii care s-au înscris la licitație

 

"(…) se vizează rezolvarea problemelor identificate la nivelul grupului țintă prin dezvoltarea și introducerea în utilizare la nivelul organizatiei a unor sisteme de aeronave fără pilot (UAS) pentru creșterea capabilităților operaționale necesare îndeplinirii misiunilor specifice și de sprijin a eforturilor de căutare-salvare ale instituțiilor din domeniu, prin monitorizarea continuă a unor suprafețe (terestre/acvatice) în vederea evaluării riscurilor specifice, respectiv analiza informațiilor furnizate de senzorii aeropurtați. Analiza și exploatarea imaginilor aeriene și a informațiilor geospațiale furnizate de platformele de zbor vor avea un impact direct în reducerea timpilor de reacție și acordării sprijinului necesar în luarea deciziilor în cazul misiunilor specifice de căutare-salvare. (...) Sistemele UAS vor avea capabilitatea de realizare a misiunilor specifice SPP care necesită o amprentă sonoră redusă și un grad de siguranță ridicat pentru realizarea zborurilor în mediul urban", se arată în caietul de sarcini al procedurii.

Achiziția a făcut parte din proiectul "Sistem integrat pentru intervenția la urgențe, dezastre și crize", cofinanțat prin Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Operațiunea - Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, Axa Prioritară 5 - Promovarea adaptării la schimbarile climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 2 - Consolidarea capacității de reacție  în caz de dezastre.

Valoarea totală a proiectului este de 237,41 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă de la UE se ridică la 201,8 milioane lei.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy