Instituția are în derulare proceduri de licitație estimate la o valoare totală de 250 milioane lei, pentru construcția unui complex multidisciplinar de pregătire la Popești Leordeni, precum și pentru furnizarea de autospeciale și echipamente de comunicații, intervenție și antrenament, inclusiv a unui centru operațional mobil pentru managementul misiunilor, potivit publicației Profit.ro.
Astfel, SPP a cumpărat de la compania poloneză Polskie Zakłady Lotnicze (PZL Mielec), divizia aeronautică din Polonia a Lockheed Martin, 2 sisteme a câte 2 drone, unul cu aripă fixă și decolare-aterizare pe vertical, iar cel de-al doilea cu aripă rotativă.
Divizia poloneză de aeronautică a gigantului american Lockheed Martina fost singurii care s-au înscris la licitație
"(…) se vizează rezolvarea problemelor identificate la nivelul grupului țintă prin dezvoltarea și introducerea în utilizare la nivelul organizatiei a unor sisteme de aeronave fără pilot (UAS) pentru creșterea capabilităților operaționale necesare îndeplinirii misiunilor specifice și de sprijin a eforturilor de căutare-salvare ale instituțiilor din domeniu, prin monitorizarea continuă a unor suprafețe (terestre/acvatice) în vederea evaluării riscurilor specifice, respectiv analiza informațiilor furnizate de senzorii aeropurtați. Analiza și exploatarea imaginilor aeriene și a informațiilor geospațiale furnizate de platformele de zbor vor avea un impact direct în reducerea timpilor de reacție și acordării sprijinului necesar în luarea deciziilor în cazul misiunilor specifice de căutare-salvare. (...) Sistemele UAS vor avea capabilitatea de realizare a misiunilor specifice SPP care necesită o amprentă sonoră redusă și un grad de siguranță ridicat pentru realizarea zborurilor în mediul urban", se arată în caietul de sarcini al procedurii.
Achiziția a făcut parte din proiectul "Sistem integrat pentru intervenția la urgențe, dezastre și crize", cofinanțat prin Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Operațiunea - Creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție, Axa Prioritară 5 - Promovarea adaptării la schimbarile climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 2 - Consolidarea capacității de reacție în caz de dezastre.
Valoarea totală a proiectului este de 237,41 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă de la UE se ridică la 201,8 milioane lei.