Sfidând orice norme, Rusia folosește centrala nucleară de la Zaporijjia ca scut: Rușii vor ”reloca temporar” 70.000 de locuitori

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Operațiunile de la centrala nucleară Zaporijjia sunt suspendate pentru a preîntâmpina eventuale „provocări” din partea forțelor ucrainene, a informat agenția de presă de stat TASS.

Rușii au început, după cum se spune, „evacuarea temporară” în masă a populației din 18 așezări din zona ocupată Zaporijjia, inclusiv orașul Enerhodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din lume.

TASS l-a citat Yevgeni Balițki, guvernatorul instalat la Moscova, spunând: „Am văzut nivelul (al apei din lacul de acumulare Kahovka din apropiere) urcând la 17,8 metri. Ne dăm seama că aceasta este o acțiune externă. Reactoarele nucleare au fost suspendate”.

Barajul Kahovka - Foto: GUR

Vineri, Balitsky a informat că locuitorii a 18 așezări vor fi relocați temporar din cauza bombardamentelor ucrainene crescute. Andrei Kozenko, viceprim-ministrul regiunii pentru economie, a declarat pentru TASS că aproximativ 70.000 de persoane sunt supuse strămutării, oamenii se deplasează voluntar.

Știind modul de acțiune al Moscovei, ”relocările temporare”, ar putea camufla chiar o acțiune de deportare a populației ucrainene, dar aici vorbim doar de o speculație.

Rușii au reușit să captureze centrala nucleară la începutul războiului, pe 4 martie 2022. Dar Ivan Feodorov, primarul ucrainean din Melitopol, oraș ocupat în prezent de ruși, și care ar trebui să fie prima localitate mare eliberată de anunțata contraofensivă ucraineană, spune că evacuarea are loc pentru că în zonă este un deficit mare de alimente și medicamente, există lipsa combustibilului și există și probleme cu alimentarea cu apă și electricitate.

Potrivit informațiilor disponibile, „armata rusă se regrupează”, iar unii afirmă că acesta este doar un eufemism pentru o relocare treptată, sau retragere.

Armata ucraineană a trecut râul Nipru și de zile întregi este anunțată acțiunea militară care ar putea determina soarta războiului. Se presupune că armata ucraineană pregătește un contraatac în direcția sud spre orașul Melitopol, cu scopul final de a elibera orașul important din punct de vedere strategic Berdiansk, un port la Marea Azov controlat în prezent de Rusia.

Cu toate acestea, există și umbre de îndoială în jurul acestei contraofensive, iar președintele ceh Petr Pavel i-a avertizat pe președintele Volodimir Zelenski și pe premierul Denis Șmîhal că sunt ameninţaţi cu „dezastru dacă grăbesc contraofensiva”. Pavel i-a avertizat că „elementul de surpriză care i-a ajutat în atacurile reușite de la Harkov și Herson” a trecut și că rușii se pregătesc bine pentru ofensiva așteptată.

”Majoritatea oamenilor așteaptă ceva mare", a spus ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, adăugând că așteptările prea mari pot duce la "frustrare emoțională". Potrivit acestuia, primele grupuri de asalt ucrainene sunt pregătite în proporție de 90%.

La rândul său, președintele ucrainean a recunoscut însă că Kievul „are mari probleme pe cer”, dar nu va aștepta livrarea avioanelor de luptă pentru o contraofensivă.

După cum ne amintește The Washington Post, documentele Pentagonului, care au fost recent divulgate publicului, „demonstrează că SUA nu se așteaptă ca Kievul să realizeze tot ce s-a planificat în contraofensivă”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel